Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operasjon Hubris

Krasj-stoppet narkosmugler

Hemmelig politiaksjon endte med dramatisk biljakt.

BILJAKT: Politiet måtte bruke makt for å pågripe den norske mottageren av narkotikaen. Foto: Politiet.
BILJAKT: Politiet måtte bruke makt for å pågripe den norske mottageren av narkotikaen. Foto: Politiet. Vis mer

Natt til 15. mai i 2019 gikk Kripos til aksjon mot det de mener er et internasjonalt nettverk som smuglet store mengder narkotika til Norge. To timer over midnatt passerte et nederlandskregistrert vogntog over grensa ved Svinesund.

Samtidig kjørte to menn i en leiebil av merket Opel Astra den samme ruta fra Nederland til Norge, før de møtte lastebilen i Moss. Politiets spanere lå på hjul og fulgte i skjul med på at tre menn lastet 150 kilo hasj over i leiebilen

OMLASTING: Politiets spanere fulgte med da deler av den illegale lasten ble flyttet over i en leiebil. Foto: Politiet,
OMLASTING: Politiets spanere fulgte med da deler av den illegale lasten ble flyttet over i en leiebil. Foto: Politiet, Vis mer

Alle tre kjørte så videre til en adresse på østkanten i Oslo der det var avtalt at to mottakere skulle vente. Bare en dukket opp. Kunden mottok resten av det illegale stoffet som lå gjemt i vogntoget. 53 kilo amfetamin, omtrent fem kilo MDMA og 53 kilo hasj. Personen som hadde bestilt 150 kilo hasj møtte ikke opp til avtalen.

Drama

SPANING: Politiet hadde øyne og kamera på de nederlandske personene som nå sitter tiltalt for å ha fraktet store mengder hasj, amfetamin og MDMA til Norge. Foto: Politiet.
SPANING: Politiet hadde øyne og kamera på de nederlandske personene som nå sitter tiltalt for å ha fraktet store mengder hasj, amfetamin og MDMA til Norge. Foto: Politiet. Vis mer

En snau time seinere slo politiet til og pågrep tre personer fra Nederland. Leiebilen ble beslaglagt ved Quality Hotel i Sarpsborg og i baksetet og i bagasjerommet ble det funnet handlenett og pappesker med hasj. Kassene merket med «K1», noe påtalemyndigheten mener peker på kunde nummer en.

Mottakeren i Oslo forsøkte å stikke av fra politiet. Etter en dramatisk biljakt, der politiet var nødt til å krasje inn i fluktbilen, ble det ble funnet til sammen sju bananesker merket med K2.

I tre av eskene ble det funnet hasj. I de resterende ble det funnet hasj, amfetamin og MDMA. Ifølge statsadvokat Carl Fredrik Fari kan den beslaglagte narkotikaen ha en gateverdi på 20-30 millioner.

Tirsdag startet rettssaken mot tre nederlandske menn i Oslo tingrett. Alle de tiltalte har erkjent delvis straffskyld på å smugle narkotika til Norge, men alle hevder de ikke hadde kjennskap til at lasten også besto av amfetamin og MDMA, men trodde de fraktet hasj.

I retten kom det fram at betalingen for smuglerjobben skulle belønnes med 20 000 kroner. Han fikk 1000 euro i forskudd for å betale for drivstoff, mat og hotell.

- Jeg ville hatt minst 50 000 kroner for å frakte amfetamin til Norge, sier den hovedtiltalte, en 50 år gammel mann fra Nederland i retten.

HASJBESLAG Foto: Politi
HASJBESLAG Foto: Politi Vis mer

Etterretning

Beslagsbilder viser vakuumpakkede poser med hasj som er merket med bilder av en cello, andre er merket med bilde av en kamel og årstallet 2019. Fra kassene merket K2 beslagla politiet flere poser med det hvite pulveret amfetamin og poser med en grov, brun masse som skal være MDMA.

AKTORATET: Statsadvokat Carl Fredrik Fari og Nora Pedersen, politiadvokat fra Kripos går saken for påtalemyndighetene. Elin Thrane er etterforsker ved Kripos og bistår under rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
AKTORATET: Statsadvokat Carl Fredrik Fari og Nora Pedersen, politiadvokat fra Kripos går saken for påtalemyndighetene. Elin Thrane er etterforsker ved Kripos og bistår under rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Den hovedtiltalte 50-åringen er også tiltalt for to andre punkter. Det uvanlige i disse sakene er ikke de 12 kiloene med kokain eller 20 kilo heroin. Sakene omhandler kriminalitet begått i utlandet.

- Kripos satt på Bryn og lyttet i sanntid på telefonsamtaler mellom kriminelle da vi skjønte at det var noe på gang i Verona i Italia. Vi fikk vite om en større narkotikahandel to-tre dager før den skulle finne sted og varslet italiensk politi, sier Nora Pedersen, som er politiadvokat i Kripos.

Spaning

Hun forteller videre at italiensk politi stablet et spaningslag på beina. På en parkeringsplass ved motorvei A4 i Verona ble to personer observert mens de 20 kilo heroin byttet hender. To personer ble pågrepet og den hovedtiltalte 50-åringen skal ha stått for organiseringen fra Nederland. Etterretning fra Kripos i Norge førte også til at minst 12 kilo kokain ble beslaglagt bare uker seinere.

ANALYSE: Italiensk politi analyserer kokainet som ble beslaglagt etter opplysninger fra Kripos i Norge. Foto: Politiet.
ANALYSE: Italiensk politi analyserer kokainet som ble beslaglagt etter opplysninger fra Kripos i Norge. Foto: Politiet. Vis mer

- Påtalemyndigheten i Nederland har bedt oss om å føre de to sakene i retten fordi sakene har opphav i norsk politiinnsats. Det er ikke vanlig at tiltalte pådømmes for utenlandske forhold, sier Carl Fredrik Fari, til Dagbladet.

BESLAG Foto: Politiet
BESLAG Foto: Politiet Vis mer

Narkotikasakene som nå går for retten går inn i det nå ganske enorme sakskomplekset til Kripos som går under navnet «operasjon Hubris»

- Målet med «operasjon Hubris» er å ramme narkotika fra utlandet som er tiltenkt gjengmiljøene. Dette er Kripos sin gjengsatsing, sier Nora Pedersen.

Det er satt av to uker til saken i Oslo tingrett.

Hele Norges coronakart