Krasjet i 180 km/t: Dømt for drapsforsøk

En mann i 30-åra er dømt for å ha prøvd å drepe sin daværende kone ved å krasje inn i en annen bil på E6.

DØMT: En 37 år gammel mann er dømt til ti år i fengsel for drapsforsøk på to personer etter en kollisjon på E6 i Sarpsborg i fjor vinter. Video: Politiet Vis mer
Publisert

I februar 2021 kjørte en svart personbil i minst 180 kilometer i timen på E6 gjennom Østfold.

I i bilen satt sjåføren, en mann i 30-åra, og den daværende kona hans.

Ferden endte med at bilen krasjet inn i bakenden på en rød personbil ved Grålum i Sarpsborg.

Nå er sjåføren dømt til ti års fengsel for drapsforsøk på både kona og kvinnen kjørte den røde bilen.

Han nektet straffskyld under rettssaken og har varslet at de anker dommen.

- Tilfeldigheter

- Saken har vært vanskelig og belastende for min klient, sier Tore Øydne, bistandsadvokat for mannens ekskone, til Dagbladet.

Elna Kristin Holbye er bistandsadvokat for kvinnen som satt i den andre bilen.

- Hun ble alvorlig skadd i ulykken. Ved tilfeldigheter var ambulansepersonell ikke så langt unna, og fikk hjulpet henne raskt. Det vil man jo tenke er avgjørende for at hun lever, sier hun til Dagbladet.

Skaden kvinnen ble påført har ført til flere følgetilstander, som gjør at hun hun fremdeles ikke kan være i jobb, ifølge Holbye.

- Det er en rekke ting hun for tiden rehabiliteres for.

Holbye mener at dommen er riktig.

- Da ligger det i det at vi tenker at fengselsstraff, slik saken ble opplyst for tingretten, er korrekt. Det motsatte - å ikke få en ordinær straffereaksjon, som kunne vært tilfelle - ville vi ment at var feil.

Dersom retten hadde kommet fram til at mannen var utilregnelig, ville han ikke kunne blitt dømt til fengsel, men til tvungent psykisk helsevern.

- Uenig

Mannens forsvarer har varslet at de kommer til å anke dommen, fordi de ikke er enige med tingretten i at den dømte mannen var tilregnelig.

Store deler av rettssaken gikk ut på å avgjøre hvorvidt han var psykotisk da kollisjonen skjedde.

Etter lengre diskusjon, og på tross av at de sakkyndige hadde konkludert med at at han hadde akutt psykose, landet tingretten på at han kunne dømmes til fengsel.

- Men selv om tingretten legger til grunn at tiltalte hadde diagnosen akutt psykose på handlingstidspunktet, er retten etter en totalvurdering av tiltaltes fungering kommet til at det ikke er rimelig og rettferdig å unnta tiltalte fra straff, heter det i dommen.

Dette er ikke den dømte mannen enig i, og tar saken til lagmannsretten.

- Han er uenig i premissene for avgjørelsen. Han opprettholder at han var syk, og hadde svikt i sin virkelighetsforståelse, sa forsvarer Gaute Nilsen til NRK da dommen falt forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer