Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krass Erna ut mot Frp-toppens støtte til Odins soldater: - Farlig verdisyn

Også justisminister Anders Anundsen er kritisk til Frp-politiker Ellingsens «honnør» til kontroversielle Odins soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-politiker Jan Arild Ellingsen gir støtte til Odins soldater. Til NRK radio fortalte Ellingsen at gruppa bør få «honnør» for å ville hjelpe til å holde norske byer trygge.

- Det er altså sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss og der politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben. Der synes i hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet, redusere kriminaliteten, bør få honnør nettopp for det, sa stortingspolitikeren. 

Erna: - Farlig verdisyn Men bruken av «vi» viser seg å ikke ha god ryggdekning.

Både statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen er uenig med Ellingsens honnør til Odins soldater. Solberg ser behovet for å presisere at Ellingsen ikke snakker på vegne av regjeringa.

- Odins soldaters har ingen plass i arbeidet for trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsen uttalelser representerer ikke Regjeringen, skriver statsministeren på Twitter

Anundsen mot sin partifelle Justisministeren sier han heller ikke se behovet for Odins soldater. 

- Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

Dermed går Anundsen mot sin egen partifelle, og avslår å gi støtte til Odins soldater. Anders Werp (H) var også fort ute og sa han fikk vond smak i munnen av Ellingsens utspill.

- God politikapasitet Justisminister Anundsen presiserer at regjeringa har styrket politiet, og vil fortsette med dette. Dermed sier Anundsen at Ellingsen ikke har rett når han hevder «politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben».

- Regjeringa har styrket norsk politi med mer enn 3 milliarder kroner siden regjeringsskifte. Hvert år har vi økt antall politistillinger med om lag 350 og vi er på god vei til å nå målet om 2 politistillinger pr 1000 innbygger. En kan imidlertid ikke bevilge seg til et samfunn uten kriminalitet. Politiets kapasitet til å håndtere ordensforstyrrelser er jevnt over god, men vil bli bedre, lover han.

Odins soldater hevder de skal bidra til å holde norske byer trygge, noe de ikke mener politiet er i stand til. Vikingen i gruppas logo er maskert ved hjelp av et norsk flagg, og Alte har brukt skuddsikker vest når han patruljerer gatene i Tønsberg. 

Stifta i Finland Politiets egen kriminalstatistikk forteller at det var en nedgang på 20 000 anmeldte saker fra 2014 til 2015.

Kristiansand, Stavanger, Drammen, Tønsberg, Hamar, Stokke, Trondheim og Tromsø er blant byene hvor representanter for Odins soldater har vist seg synlig i bybildet. I tillegg har gruppa varslet en opptrapping i Finnmark. 

Opphavsmannen til Soldiers of Odin, finske Mika Ranta, er selvutnevnt nasjonalsosialist. Hans gruppering mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet og bærer plakater med budskap om at «innvandrere ikke velkomne» i gatene, skriver Reuters