Krass kritikk av Riksantikvaren

Gravemaskiner nærmer seg nå historiske kalkovner i Odda. Nå får riksantikvaren kritikk for å sette UNESCO-tittelen i fare.

 KRITISK: I  2011 ble det nedlagte Odda Smelteverk fredet av riksantikvaren. Kalkovnene var ikke en del av fredningen, og i disse dager arbeider gravmaskiner seg nærmere ovnene, som skal rives. Fylkeskommunen mener dette setter UNESCO-søknaden i fare og kritiserer riksantikvaren. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KRITISK: I 2011 ble det nedlagte Odda Smelteverk fredet av riksantikvaren. Kalkovnene var ikke en del av fredningen, og i disse dager arbeider gravmaskiner seg nærmere ovnene, som skal rives. Fylkeskommunen mener dette setter UNESCO-søknaden i fare og kritiserer riksantikvaren. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 startet prosessen med å få Rjukan, Notodden og Odda/Tyssedal inn på FN-organisasjonen UNESCOs verdensarvliste, som representanter for gammel industri basert på vannkraft.

Gravemaskiner har startet riving av deler av Odda Smelteverk, og beveger seg hver dag nærmere kalkovnene, som er de mest synlige konstruksjonene på området.

Dette til tross for at TICCIH-president Patrick Martin, som skal gi det avgjørende rådet om Odda kan bli en del av verdensarven, i et brev til miljøvernminister Erik Solheim, har advart mot at rivning av kalkovnene kan skade sjansen til å få innvilget søknaden.

Kultur- og ressursutvalget i Hordaland bestemte i forrige uke å vurdere bevaring av kalkovnene på nytt.

Får kritikk Fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti stiller seg svært kritisk til riksantikvar Jørn Holmes behandling av «en av landets viktigste kulturminnesaker».

I 2011 ble Odda Smelteverk fredet av riksantikvaren med unntak av kalkovnene.

Avgjørelsen satte da sinnene i kok i Hordaland fylkeskommune, som hele tiden har ment at kalkovnene burde være fredet. Nå frykter de for verdensarv-håpet.

- Hans behandling av saken er kritikkverdig. Kalkovnene var regulert til bevaring av Odda kommune, og for å få rive dem måtte de søke dispensasjon hos fylkeskommunen. Vi sa nei, og saken ble klaget til fylkesmannen som sa ja. Men allerede før dette ga riksantikvaren grønt lys til riving fra talerstolen, sier Anna Elisa Tryti.

- Slik forhåndsbehandlet han saken, og kjørte dermed over det regionale kulturminnevernet.

Skal tilintetgjøres Rivningen på området er startet opp Smelteverkstomta Næringsutvikling (SNU), som eier smelteverket, og om kort tid vil kalkovnene stå for tur.

Riksantikvar Holme mener kalkovnene ikke er nødvendig for å få innvilget UNESCO-søknaden, og derfor er det
«ikke aktuelt å frede den».

- Her har ekspertene vært uenige, og jeg har fulgt rådet til to tyske verdensarveksperter som vi har involvert. Det er store omkostninger knyttet til fredningen, og bare å sikre anlegget koster 20 millioner kroner. Jeg må forholde meg til budsjettene, og ikke pådra staten en for stor utgift.

Holme mener fylkeskommunene burde vurdere et spleiselag dersom de vil bevare kalkovner.

- Ovnene eies av et selskap som fylkeskommunen kan kjøpe tomta av. De kan ikke kreve vern uten å bla opp med en krone. Dessuten må Odda-samfunnet snu, de har vært delt i to, og for å få UNESCO-tittel må lokalsamfunnet støtte opp om dette.

Holme mener han ikke har vært uryddig i prosessen.

- Jeg skjønner ikke dette, vi har vært klare i vår sak siden i 2011. Det er miljøverndepartementet som til slutt avgjør fredningssaken.

INGEN FORSTÅELSE: Riksantikvar Jørn Holme mener han ikke har opptrådt uryddig, og mener at kalkovnene ikke ble fredet fordi de ikke er nødvendige for en UNESCO-tittel og fordi det koster for mye i forhold til budsjettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN FORSTÅELSE: Riksantikvar Jørn Holme mener han ikke har opptrådt uryddig, og mener at kalkovnene ikke ble fredet fordi de ikke er nødvendige for en UNESCO-tittel og fordi det koster for mye i forhold til budsjettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer