Krass kritikk av Trine Frantzen-etterforskning

Viktige bevis trolig gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Etterforskningen av Trine Frantzen-saken startet for sent og viktige bevis har trolig gått tapt, slår en rapport fast.

Da Trine Beate Frantzen (32) forsvant i 2004, gikk det tre måneder før saken ble etterforsket som mulig drap.

Etterforskningen kom først i stand etter at familien hadde anmeldt Os lensmannskontor for ikke å ha tatt etterforskningen alvorlig nok.Ikke kompetanse
Etterforskningsgruppen som har gjennomgått politiets håndtering av Trine Frantzen-saken i Os sør for Bergen, offentliggjorde mandag sin rapport.

Her blir det rettet krass kritikk mot flere sentrale ledd i etterforskningen:

Saken ble altfor sent etterforsket som drapssak, saken burde ha fulgt retningslinjene for behandling av familievoldssaker, kompetansen på denne typen saker var ikke god nok hos lensmannskontoret og det ble ikke hentet inn hjelp.

- Det er først og fremst lensmannskontorets ledelse som må kritiseres for ikke å ha kommet til en annen konklusjon her, og for ikke å ha sørget for den nødvendige, løpende kommunikasjon med den påtaleansvarlige, skriver etterforskningsgruppen i rapporten.

Mistet viktige bevis
Gruppen viser til at lensmannskontoret gjorde en meget dårlig jobb med å samle inn videoopptak og andre elektroniske spor.

- Med enkle grep kunne det for eksempel sjekkes ut tidspunkter av telefontrafikk, bruk av bakkort eller andre elektroniske kort, skriver gruppen.

Arbeidet med vitneforklaringer ble heller ikke prioritert høyt. Sentrale vitner skal ikke ha blitt avhørt grundig nok tidlig i etterforskningen.

Anbefalinger
Rapporten kommer også med anbefalinger for hvordan etterforskningen i savnet-saker kan bli bedre.

Blant annet mener gruppen at det bør bli lettere for politiet å ransake på et tidligere stadium, og at det må være anledning til raskere å få utskrift av mobiltrafikk i savnet-saker.

- Vi skal se på disse anbefalingene og vurdere hvorvidt det foranlediger nye retningslinjer i denne typen saker, sier statsadvokat Bjørn Feyling hos Riksadvokaten til NTB.

Henla saken
I 2007, nesten tre år etter Trine Frantzen forsvant, ble hennes tidligere samboer og en medhjelper siktet for drap.

Bakgrunnen for fengslingen var nye avhør av samboeren og vitner. Begge mennene satt åte uker i varetekt.

Tidligere denne måneden måtte Riksadvokaten henlegge saken mot ekssamboeren og hans medhjelper.

Trine Frantzen er aldri blitt funnet.

(NTB)

TROR AT HUN BLE DREPT: Privatetterforsker Ola Thune rekonstruerte Trines siste timer i TVNorge-serien «Savnet». Han konkluderte med at Trine ble drept natt til 7. mai 2004, etter å ha oppholdt seg på en bestemt adresse. Foto: KNUT EGIL WANG
TROR AT HUN BLE DREPT: Privatetterforsker Ola Thune rekonstruerte Trines siste timer i TVNorge-serien «Savnet». Han konkluderte med at Trine ble drept natt til 7. mai 2004, etter å ha oppholdt seg på en bestemt adresse. Foto: KNUT EGIL WANG Vis mer
Krass kritikk av Trine Frantzen-etterforskning