HARD KRITIKK: Sivilombudsmannen har sett på hvordan UDI behandler saker om familiegjenforening. De påpeker at saksbehandlingstida er alvorlig lang, at UDI mener det skyldes ressursmangel og at det er justisdepartementet sitt ansvar å sørge for at UDI får nok penger. Her er UDI-direktør Frode Forfang (venstre) med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Athen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HARD KRITIKK: Sivilombudsmannen har sett på hvordan UDI behandler saker om familiegjenforening. De påpeker at saksbehandlingstida er alvorlig lang, at UDI mener det skyldes ressursmangel og at det er justisdepartementet sitt ansvar å sørge for at UDI får nok penger. Her er UDI-direktør Frode Forfang (venstre) med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Athen. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Krass kritikk av UDIs behandling av familiegjenforeningssaker: «Ikke akseptabel», «alvorlig bekymring», «svært foruroligende»

Akkurat nå står 9600 familier i kø. Sivilombudsmannen har gått UDI etter i sømmene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Saksbehandlingstida er svært bekymringsfull og dette har konsekvenser for menneskers liv, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til Dagbladet.

I en oppsiktsvekkende sterk uttalelse kommer Sivilombudsmannen (SOM) med krass kritikk av de lange ventetidene hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

9600 personer står nå i kø for å bli gjenforent med sine kjære i Norge. Gruppen består både av flyktninger og asylsøkere med permanent opphold og norske statsborgere som har funnet seg mann eller kone i utlandet.

For en flyktning fra Somalia eller Eritrea med permanent opphold i Norge, tar det nå rundt 20 måneder å få familien til Norge.

Sivilombudsmannen uttrykte allerede i 2005 at en en behandlingstid på 10 til 13 måneder ikke er akseptabelt.

At UDI har saker som er 30 til 40 måneder gamle, og enkelte som er enda eldre, mener Sivilombudsmannen ikke er akseptabelt.

- Slike saksbehandlingstider er svært foruroligende, skriver Sivilombudsmannen.

KRASS KRITIKK AV UDI: Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier saksbehandlingstida for familiegjenforening i UDI er svært bekymringsfull. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRASS KRITIKK AV UDI: Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier saksbehandlingstida for familiegjenforening i UDI er svært bekymringsfull. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Sivilombudsmannen har på eget initiativ tatt opp saken, etter at antallet klager på UDI doblet seg fra 2014 til 2015. De fleste kritiserte saksbehandlingstida.

- Situasjonen har i liten grad bedret seg i løpet av 2015, og det synes heller ikke å være utsikt til noen vesentlig bedring i nærmeste framtid, påpeker Sivilombudsmannen i uttalelsen.

- Justis sitt ansvar

Det mest oppsiktsvekkende med uttalelsen, er likevel omtalen av Justisdepartementet. Det påpekes flere ganger at departementet har ansvaret for at UDI har nok penger, så de kan ha en akseptabel saksbehandling.

- UDI svarer på vår kritikk med å vise til ressurssituasjonen og at de ikke har nok personer til å behandle søknadene. Og da er konklusjonen vår at da må man øke ressursene til UDI for å løse dette på en tilfredsstillende måte, sier Falkanger.

Han påpeker at det er Justisdepartementet sitt ansvar å ta initiativ overfor Stortinget for å få nok ressurser til UDI.

Dette svarer UDI

Sivilombudsmannen skriver 2. juni 2016 at han ikke ser noe bedring i sikte for UDI. UDI mener imidlertid at de allerede har forbedret seg.

I august 2015 hadde UDI hele 13 000 familier på vent, mens det nå er 9600.

- Situasjonen har bedret seg vesentlig siden 2015, UDI har blitt styrket ressursmessig og det har hjulpet oss. Vi forventer at vi får satt ned saksbehandlingstidene ytterligere i løpet av høsten, skriver områdeleder Cecilie Sande Amundsen i UDI til Dagbladet.

- De siste månedene har saksbehandlingstida blitt kortere for mange grupper, sier hun.

- Hvilke grupper og hvor mye er den redusert?

- I hovedsak gjelder det for de saksgruppene der vi ikke trenger tilleggsopplysninger, eksempelvis der vi ikke trenger å ta DNA-test eller ikke trenger å sende saken til politiet for intervju, skriver UDI-områdelederen.

Sivilombudsmannen påpekte i sin uttalelse at saksbehandlingstida på slike saker, hvor det må gjøres undersøkelser, faktisk har blitt verre. Andelen saker som UDI bruker 13 til 16 måneder på å behandle, gikk opp fra slutten av 2014 til slutten av 2015. Det gjorde også søknadene som tar mer enn 16 måneder å behandle

- Det er fint at den tida går ned på de enkle sakene, men det er helt uakseptabelt at de ikke greier å få ned ventetida for de gruppene som har det vanskeligst fra før. Tida har økt på de vanskelige sakene, der man må ha intervjuer og DNA-tester, og fram til 2016 bare fikk disse bare situasjonen sin forverra, sier Trond Botnen i organisasjonen Grenseløs Kjærlighet, som jobber for personer som søker familiegjenforening.

Dette svarer Justisdepartementet

UDI påpeker i sitt svar til Sivilombudsmannen at det kommer en økning i familiegjenforeningssøknader på grunn av de høye ankomstene i 2015. Asylsøknadene må imidlertid innvilges først, og det er dermed ikke sikkert om «boomen» i familiegjenforeningssaker fra 2015-asylsøkerne kommer i år.

Dagbladet spurte Justisdepartementet om det vil komme en vesentlig endring i bevilgningene og prioriteringen av familiegjenforeningssaker nå.

- Saksbehandlingstida i familieinnvandringssaker har vært for lang. Dette har en sammenheng med den rekordstore tilstrømmingen vi opplevde i fjor, med over 31 000 asylsøkere, skriver statssekretær Marit Berger Røsland (H) til Dagbladet.

- UDI jobber kontinuerlig med å forbedre saksflyten i disse sakene, og på sikt vil saksbehandlingstida reduseres. Det er bevilget 20 millioner kroner i statsbudsjettet for 2016 til økning av saksbehandlingskapasiteten (i UDI generelt, ikke spesifikt til familiegjenforening journ. anm.) utover det som var knyttet til den økte tilstrømmingen, skriver Røsland.

- Har ikke gjort jobben sin

Målet for 2015 var å få ned saksbehandlingstida, men da året var omme hadde de like mange ubehandlede saker som de hadde da året startet, hele 12 000 søknader.

Faktisk behandlet UDI 3952 færre saker enn de skulle klare etter budsjettet.

- Vi synes UDI og Justisdepartementet slipper for lett unna med å bare la saksbehandlingstida øke, og Stortinget har ikke gjort jobben sin her, sier Botnen i Grenseløs Kjærlighet.

Da hans kone søkte om familiegjenforening fra Bolivia, fikk de beskjed om at det ville ta seks måneder. Det tok 12,5. Botnen og kona bodde til Irland i noen måneder for å få være sammen, men han sier ventetida er verst for barna.

- Det er en belastning for barna, som risikerer ikke å se den ene forelderen på flere år, sier Botnen.

(I en tidligere versjon av denne saken sto det at SOM uttrykte at 10 til 13 måneder var akseptabelt som behandlingstid, det skulle være ikke akseptabelt).