Krass kritikk av UDIs behandling av familiegjenforeningssaker: «Ikke akseptabel», «alvorlig bekymring», «svært foruroligende»

Akkurat nå står 9600 familier i kø. Sivilombudsmannen har gått UDI etter i sømmene. 

HARD KRITIKK: Sivilombudsmannen har sett på hvordan UDI behandler saker om familiegjenforening. De påpeker at saksbehandlingstida er alvorlig lang, at UDI mener det skyldes ressursmangel og at det er justisdepartementet sitt ansvar å sørge for at UDI får nok penger. Her er UDI-direktør Frode Forfang (venstre) med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Athen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HARD KRITIKK: Sivilombudsmannen har sett på hvordan UDI behandler saker om familiegjenforening. De påpeker at saksbehandlingstida er alvorlig lang, at UDI mener det skyldes ressursmangel og at det er justisdepartementet sitt ansvar å sørge for at UDI får nok penger. Her er UDI-direktør Frode Forfang (venstre) med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Athen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Saksbehandlingstida er svært bekymringsfull og dette har konsekvenser for menneskers liv, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til Dagbladet.

I en oppsiktsvekkende sterk uttalelse kommer Sivilombudsmannen (SOM) med krass kritikk av de lange ventetidene hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

9600 personer står nå i kø for å bli gjenforent med sine kjære i Norge. Gruppen består både av flyktninger og asylsøkere med permanent opphold og norske statsborgere som har funnet seg mann eller kone i utlandet.

For en flyktning fra Somalia eller Eritrea med permanent opphold i Norge, tar det nå rundt 20 måneder å få familien til Norge.

Sivilombudsmannen uttrykte allerede i 2005 at en en behandlingstid på 10 til 13 måneder ikke er akseptabelt.

At UDI har saker som er 30 til 40 måneder gamle, og enkelte som er enda eldre, mener Sivilombudsmannen ikke er akseptabelt.

- Slike saksbehandlingstider er svært foruroligende, skriver Sivilombudsmannen.

Sivilombudsmannen har på eget initiativ tatt opp saken, etter at antallet klager på UDI doblet seg fra 2014 til 2015. De fleste kritiserte saksbehandlingstida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer