Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslersak i politiet gransket av PwC

Krass kritikk mot Oslo-politiet

Politibetjent Lill-Karine Nielsen varslet om et mulig justismord. Nå får hun støtte av PwC som på oppdrag av Oslo-politiet har gransket saken.

KRITIKK: Oslo-politiet får krass kritikk fra PwC som har gransket en varsling om et mulig justismord. - Vi har nå satt ned en utvidet vurderingsgruppe for å foreta en gjennomgang av sluttrapporten fra PwC, sier Sponheim. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
KRITIKK: Oslo-politiet får krass kritikk fra PwC som har gransket en varsling om et mulig justismord. - Vi har nå satt ned en utvidet vurderingsgruppe for å foreta en gjennomgang av sluttrapporten fra PwC, sier Sponheim. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor den erfarne politibetjenten Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mente var et justismord, og slett etterforskning av politiet i Oslo.

Visepolitimesterne Sveinung Sponheim og Roger Andresen i Oslo politidistrikt møtte Nielsen, som opplevde at hun ble straffet og forsøkt frosset ut, etter at hun varslet om det hun mener er et justismord.

Gransket av PwC

Politiet i Oslo ba deretter det internasjonale selskapet PwC - verdens største nettverk av revisorer, advokater og rådgivere - om å granske saken.

VARSLER: Politibetjent Lill-Karine Nielsen varslet om et mulig justismord i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VARSLER: Politibetjent Lill-Karine Nielsen varslet om et mulig justismord i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Tidligere statsadvokat og i flere år statssekretær i Justisdepartementet, Pål Kulø Lønseth har ledet granskingen.

Lønseth ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Rapporten er hemmeligholdt av Oslo-politiet. Men Dagbladet har fått tilgang til rapporten, som kommer med knusende kritikk av Oslo-politiets etterforskning,

TAUS: Tidligere statssekterær Pål Kulø Lønseth har gransket Oslo-politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TAUS: Tidligere statssekterær Pål Kulø Lønseth har gransket Oslo-politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

I rapporten heter det blant annet:

«Flere av punktene i varselet peker på forhold som fortjener oppmerksomhet og som vi mener er mangler ved den foreliggende etterforskningen. Det er vår oppfatning at når man ser disse manglende i sammenheng, har ikke etterforskingen hatt den kvaliteten som bør følge av en sak av denne alvorlighetsgraden».

Videre heter det i rapporten:

«Det er vårt inntrykk at dette til dels skyldes at saken, av ressursmessige årsaker, ikke ble behandlet av spesialavsnittet for slike saker. Etterforsker hadde liten erfaring med etterforskning av slike saker og dermed antakelig heller ikke forutsetninger for å gjøre de rette kvalitetsvurderinger».

Og:

«Disse synes heller ikke å være gjort av den reelle etterforskningslederen som var påtaleansvarlig jurist på saken».

Kraftig kritikk

PwC peker også på at det er et behov for innskjerping av innsynsrutiner, og at politiet ikke har hatt fokus på mulige feilkilder i deres hovedhypotese.

I rapporten skriver PwC:

«For å unngå beslutningsfeller i straffesakens initiale fase, bør etterforskerne, i alvorlige saker som denne være kjent med Politihøgskolens etterforskingsutdanning om beslutningsfeller og hypoteseteorier».

Og videre:

«Bruken av hypoteseteorier må tilpasses sakens alvorlighetsgrad. Det er vår vurdering at den foreliggende saken har en alvorlighetsgrad som burde tilsi et visst bruk av hypoteseteorier. Vi har ikke sett spor av dette verken i de innhentede forklaringene eller i sakens dokumenter. Det er etter vårt syn uheldig og det gjør at det kan stilles spørsmål ved om etterforskingen har vært tilstrekkelig objektiv».

- Justisfeil

Advokat John Christian Elden, som er advokaten til mannen som nå sitter fengslet etter rettskraftig dom i Borgarting lagmannsrett mener PwC-rapporten er knusende for politiet.

KRITISK: Advokat John Christian Elden mener PwC-granskningen må få konsekvenser for Oslo-politiet.. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Advokat John Christian Elden mener PwC-granskningen må få konsekvenser for Oslo-politiet.. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Den uriktige forklaring sammenholdt med politiets gjentatte brudd på etterforskningsreglene, særlig ved å gi et vitne tilgang til andre forklaringer før vedkommende forklarer seg, kan bidra til justisfeil i denne saken. Det er alvorlig når en mann sitter fengslet og politiet faktisk er klar over dette uten å gjøre noe, sier advokat John Christian Elden.

- Jeg regner med at varslingen vil få konsekvenser for Oslopolitiet, og at påtalemyndigheten vil støtte gjenåpning av straffesaken. Lagmannsrettens kronargument bygger på en direkte løgn slik saken nå er opplyst, sier Elden.

- Politiet skal vurderer rapporten

Visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo, deler ikke advokat Eldens oppfatning.

- Oslo politidistrikt ba i første omgang PwC om en vurdering av om selve varslet fra Lill-Karine Nielsen var et reelt varsel. Det vil si om hennes påstander skulle/burde behandles i påtalesporet (oversendes Spesialenheten) eller i varslingssporet.

- PwC mente, under noe tvil, å anbefale at vi burde behandle dette som en varslingssak, noe vi da sa oss enige i. Det ble samtidig besluttet at PwC skulle følge opp den videre behandlingen av varslingssaken på oppdrag fra Oslo politidistrikt.

Politiet i Oslo mottok en foreløpig rapport fra PwC for tre uker siden, den endelige rapporten som har samme konklusjon kom denne uken.

- Den foreløpige rapporten ga intet grunnlag for politidistriktet til å bringe en eventuell sak om soningsavbrudd inn for kriminalomsorgen. I vår vurdering ble det også lagt vekt på Spesialenhetens henleggelse av anmeldelser fra Eldens klient mot ansatte i politidistriktet som var involvert i etterforskningen mot ham.

- Oslo politidistrikt har nå satt ned en utvidet vurderingsgruppe for å foreta en gjennomgang av sluttrapporten fra PwC, sier Sponheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!