KJEFTER: Her ser en mann på en TV i Seoul. På skjermen er de to mennene hvis retoriske ordkrig fører til bekymring blant statsledere over hele verden. Foto: AP Photo / Ahn Young-joon / NTB scanpix
KJEFTER: Her ser en mann på en TV i Seoul. På skjermen er de to mennene hvis retoriske ordkrig fører til bekymring blant statsledere over hele verden. Foto: AP Photo / Ahn Young-joon / NTB scanpixVis mer

Krasse reaksjoner på Nord-Koreas FN-tale: - Hvis han gjengir tankene til «den lille rakettmannen», så kommer de ikke til å eksistere mye lenger

Både Donald Trump og regjeringspartiet i Sør-Korea reagerer kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump var svært aktiv på Twitter lørdag, og brukte i kjent stil det sosiale mediet til å lange ut mot både politiske motstandere og andre nasjoner.

Men det var lenge stille om Nord-Korea, og mer spesifikt talen den nordkoreanske utenriksministeren, Ri Yong-ho, holdt under FNs hovedforsamling i New York.

Frontalangrep på Trump

Der gikk han til frontalangrep på Trump og kalte ham en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap».

- Han er den største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i dag. På grunn av hans manglende grunnleggende kunnskap, prøver han å fornærme landet mitt ved å sammenlikne det med en rakett. Ved å gjøre det har han imidlertid gjort en feil som er umulig å rette opp i. Det gjør et besøk fra våre raketter på hele USAs fastland enda mer uunngåelig, sa Ri.

Han sa videre at Trump vil holdes ansvarlig om uskyldige amerikanere blir skadet og at Trump «kanskje ikke er klar over hva som kommer ut av munnen hans».

- Men vi vil sørge for at han vil få se konsekvensene langt utover det han selv kanskje er klar over, fortsatte Ri, som la til at Nord-Korea er en ansvarlig atommakt som ikke vil bruke kjernefysiske våpen med mindre de blir angrepet.

Talen ble holdt like etter at amerikanske bombefly flydde i nærheten av Nord-Koreas østkyst i et maktdemonstrasjons-trekk.

Men Trump, som altså var svært aktiv på Twitter lørdag, både før og etter Ris tale, lot lenge være å kommentere de siste uttalelsene fra Nord-Korea.

Ny Trump-trussel

Men i 05-tiden natt til søndag norsk tid, kom svaret fra Trump.

«Hørte akkurat Nord-Koreas utenriksministers tale i FN. Hvis han gjengir tankene til 'den lille rakettmannen', så vil de ikke eksistere mye lenger», sier Trump.

Tweeten er i tråd med andre uttalelser Trump har hatt om Nord-Korea den siste tiden.

«Nordkoreanske Kim Jong-un, som åpenbart er en gærning som ikke har noe problem med å sulte eller drepe sitt eget folk, vil bli testet som aldri før», skrev Trump på fredag.

Donald Trump debuterte som taler foran FNs generalforsamling i New York tidligere i uka. Foran 129 statsoverhoder kalte Trump Kim Jong-un for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag», i en tale som har fått slakt av blant annet statsledere, eksdiplomater og kommentatorer.

Nord-Koreas utenriksminister pekte også på Trumps tale da han talte til FN lørdag.

- Ingen andre enn Trump selv er på et selvmordsoppdrag, sa utenriksministeren fra talerstolen.

Sør-Korea: - De må unnskylde

Men Trump er ikke den eneste som reagerer på talen. Regjeringspartiet i Sør-Korea slakter Ris tale, og sier at Nord-Korea skylder verden en unnskyldning etter den truende talen under FNs generalforsamling, «der fred, menneskerettigheter og internasjonalt samarbeid diskuteres».

- Nord-Korea forsøkte å rettferdiggjøre sitt atomprogram. Men det internasjonale samfunnet vil bare anse Nords påstander som grunnløs sofisme, sier talsperson for Det demokratiske enhetspartier, Baek Hye-ryun, ifølge Yonhap.

Hun sa også at Nord-Korea må huske at deres strategi om å opprettholde regimet gjennom å utvikle atomvåpen «vil feile til slutt».

- Nord-Korea må også huske på at den eneste måten de kan realisere internasjonal rettferdighet på, ikke er ved å gjennomføre hensynsløse provokasjoner, men bare ved å ta ansvarlig handling som et medlem av det internasjonale samfunnet sier Baek.

Verdenssamfunnet har i lengre tid advar Donald Trump og Kim Jong-un mot å la ordkrigen eskalere, men den ser ut til å anta stadig nye høyder.

- Slåsskamp mellom barnehageunger

Den ene trusselen avløser den andre, og fornærmelsene står i kø. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov beskrev fredag retorikken mellom Kim og Trump som en «slåsskamp mellom barnehageunger».

- Vi må roe ned sinnataggene og få dem ti å innse at vi trenger en pause. Vi trenger kontaktpunkter, sa Lavrov.

Uttalelsene til Lavrov kom dagen etter at Kim sa at Trump er «uegnet til å være øverstkommanderende for et land.

Han beskrev også Trump som «en skurk og en gangster som liker å leke med ild», og kalte Trump for «en mentalt forstyrret senil gamling».

Noe som førte til at Trump sa at Kim vil bli «testet som aldri før», en kommentar som falt bare timer etter at Kina hadde gått ut med en klar advarsel til begge parter, der de ba om at de viste tilbakeholdenhet etter at Nord-Korea hintet om atomtest i Stillehavet.

Men så langt er det lite som tyder på at de to landenes ledere hører på advarslene.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer