Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krav om at Erna fornyer

Høyres ledertrio har vært uendret i snart ti år. Fem av partiets statsråder har sittet siden 2013. Nå forventes fornyelse.

STABILE: Partileder Erna Solberg og hennes nestledere Jan Tore Sanner (t.v.) og Bent Høie har vært Høyres ledertrio siden 2010. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STABILE: Partileder Erna Solberg og hennes nestledere Jan Tore Sanner (t.v.) og Bent Høie har vært Høyres ledertrio siden 2010. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Etter et kommunevalg under pari heves nå røstene internt i partiet om å komme tilbake på offensiven.

Dagbladet har snakket med en rekke sentrale Høyre-politikere de siste dagene. De etterlyser at regjeringsprosjektet tydeligere kommuniserer en blankpusset Høyre-politikk.

- Våre velgere reagerer på at Frp og Venstre får for stort spillerom. Nok er nok nå, uttalte Elin Schanche, sentralstyremedlem i Høyre.

Fornyelse forventes

Kilder Dagbladet har snakket med i Høyre, uttrykker en klar forventning om fornyelse framover. Flere peker på at det er mer presserende å la nye krefter slippe til i regjeringen enn å skifte ut nestlederne, selv om mange regner det som gitt at Bent Høie er på vei ut.

Helseministeren skal som kjent bli fylkesmann i Rogaland i 2021 og vil da være ute av politikken.

- I 2021 vil jeg ha sittet over 20 år på Stortinget, og det er derfor på tide å slippe andre til, sa Høie da nyheten ble kjent i fjor høst.

Erna Solberg har ledet Høyre i 15 år. Også nestlederne har lang ansiennitet. Jan Tore Sanner har vært del av ledertrioen i i 11 år og Bent Høie snart i ti år. På Stortinget går Trond Helleland inn i sitt sjuende år som parlamentarisk leder.

Nekter å svare

Mens Frp-leder Siv Jensen etter tur har skiftet ut alle sine statsråder, er statsministerens Høyre-mannskap langt på vei det samme. Foruten Sanner og Høie har Ine Eriksen Søreide, Monica Mæland og Torbjørn Røe Isaksen alle vært del av regjeringen siden starten i 2013.

På spørsmål om han akter å stille til gjenvalg som nestleder i Høyre, viser Bent Høie til arbeidet i valgkomiteen.

- Han kommer til å gi beskjed om dette til valgkomiteen først, sier politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc i Helse-og omsorgsdepartementet.

Maria Kristine Göthner, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, besvarer Dagbladets henvendelse på samme måte:

- Jan Tore Sanner svarer aldri på denne type spørsmål før det foreligger et spørsmål fra valgkomiteen, sier hun.

Da Dagbladet spurte Erna Solberg om det er på tide med fornyelser på Høyres lag i regjeringen under et intervju i USA i helga, svarte statsministeren:

- Vi har gjort en del fornyelser, men vi har hatt en kjernedel av mannskapet. Vi har ingen planer om å gjøre regjeringsendringer for øyeblikket.

Alle tre på valg

I det samme intervjuet klargjorde Solberg at hun selv akter å søke gjenvalg som stortingsrepresentant i 2021 og jobbe for fire nye år som statsminister. Alt ligger dermed til rette for at Solberg også fortsetter som leder i Høyre, men hva Jan Tore Sanner og Bent Høie vil gjøre, er altså foreløpig uvisst.

Når Høyre møtes til landsmøte 27. mars neste år er alle de tre i ledelsen på valg for to år. Det samme gjelder sentralstyrets medlemmer, inkludert lederen for Høyres kvinneforum, Tina Bru.

Valgkomiteen skal ha sitt første møte i løpet av en måneds tid. Først da vil det bli satt frist for å avklare gjenvalg og foreslå nye kandidater. Valgkomiteen består av 11 medlemmer og ledes av Harald Furre i Agder Høyre. Nestleder er stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fra Oslo.

Joker nord

Høyre-medlemmer som Dagbladet har snakket med siste dagene er åpne for en rekke alternativer hvis en av nestlederne, eller begge, skal erstattes. - Vi har mange flinke folk som kan fylle nestledervervet. Det vil handle om den eller de nye hentes fra regjering/storting eller fra distrikts-Høyre, sier en kilde.

Blant dem som nevnes er partitopper som utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra Oslo og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Telemark. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Finnmark lanseres som en mulig joker fra nord. Andre kandidater som fremmes er stortingsrepresentant Tina Bru, Høyres eneste fylkesordfører Arne Thomassen i Agder, stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Trøndelag og Elin Schanche, leder i Rogaland Høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!