Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Trines skjebne besegles

Krav om fornyelse i Venstre-toppen

Ved midnatt søndag går fristen ut for å foreslå hvem som skal lede Venstre. Trine Skei Grande ønsker å fortsette, men fra partiorganisasjonen kommer krav om utskifting i ledertrioen.

LEDERTRIOEN: Trine Skei Grande (50) har varslet at hun ønsker gjenvalg som partileder i Venstre. Nestlederne Terje Breivik (54) og Ola Elvestuen (52) må melde fra til valgkomitéen seinest midnatt søndag om de vil fortsette. Her foran landsmøtet i 2013. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
LEDERTRIOEN: Trine Skei Grande (50) har varslet at hun ønsker gjenvalg som partileder i Venstre. Nestlederne Terje Breivik (54) og Ola Elvestuen (52) må melde fra til valgkomitéen seinest midnatt søndag om de vil fortsette. Her foran landsmøtet i 2013. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Valgkomiteen skal ha inn alle forslag til partileder, nestledere og sentralstyre innen søndag kl. 23.59. Helga etter samles Venstres landsstyre på Fornebu, samtidig som partiet arrangerer landskonferanse. Her vil også valgkomitéen tre sammen.

- For første gang skal vi forholde oss til navn som er spilt inn av partiorganisasjonen, sier Per A. Thorbjørnsen, leder for valgkomitéen.

Landsstyremøtet på Quality Hotel Expo på Fornebu fredag 25. oktober er lukket for pressen. Lørdag starter Venstres todagers landskonferanse med over 300 påmeldte, blant andre partiets nyvalgte kommunestyrerepresentanter.

En time er satt av til Venstre-leder Trine Skei Grandes tale. Sveinung Rotevatn har fått i oppgave å evaluere valgkampen, mens Guri Melby skal rapportere fra arbeidet med det nye stortingsvalgprogrammet.

Foretar intervjuer

Valgkomiteen har hatt to møter om framdriftsplan, ett i mai og ett i juni. Fredag 25. oktober kl. 17:00 skal de ni medlemmene i valgkomiteen og fire varamedlemmer gå gjennom forslagene til kandidater til hvem som skal sitte i partiledelsen etter landsmøtet våren 2020. Varamedlemmene har uttalerett, men ikke stemmerett.

I løpet av helgen vil valgkomitéen foreta en rekke intervjuer.

- Vi starter med en gjennomgang av innspillene. Deretter vil vi snakke med stortingsrepresentantene, for å høre hvordan de ser på situasjonen de siste årene, opplyser Per A. Thorbjørnsen, leder i valgkomitéen.

Aktuelle kandidater

Stortingsrepresentantene vil en etter en bli spurt om hvem som bør lede Venstre inn i framtida.

Deretter innkaller valgkomitéen de mest aktuelle kandidatene til samtale: Trine Skei Grande, Ola Elvestuen, Terje Breivik, statssekretær og tidligere Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn, forskningsminister Iselin Nybø, stortingsrepresentantene Guri Melby og Abid Raja samt Eid-ordfører Alfred Bjørlo. Det finnes også andre mulige kandidater.

Denne uka avsluttet valgkomitélederen sin Norges-turné etter å ha besøkt alle Venstres fylkeslag og fått deres syn på om partileder Trine Skei Grande og hennes nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik fortsatt har tillit.

- Vi har hatt uforpliktende samtaler, og refleksjon om valgresultatet, partiets situasjon og selvsagt om ledelse og personer. En start på arbeidet med å fremme innstillingen vår, sier Per A. Thorbjørnsen.

Høyt respektert

Thorbjørnsen har møtt over 200 medlemmer og tillitsvalgte i alle regionene.

AKTUELLE: Abid Raja og Sveinung Rotevatn er begge blant kandidatene til nye toppverv i Venstre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKTUELLE: Abid Raja og Sveinung Rotevatn er begge blant kandidatene til nye toppverv i Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi får tre sett med innspill; fra medlemmene via elektronisk skjema på Venstres hjemmeside, fra lokallagene og fra fylkeslagene. Fram til jul er det tid for å lytte, etter nyttår er det tid for å konkludere, sier Per A. Thorbjørnsen.

Bergenseren er tidligere landsstyrerepresentant i Venstre og har 36 års erfaring fra Stavanger-politikken, blant annet som gruppeleder i kommunestyret og formannskapsmedlem.

- Per er høyt respektert og har stor troverdighet i alle deler av partiorganisasjonen, sier Steinar Haugsvær, kommunikasjonssjef i Venstre.

Hvem vil ut?

Forslag til partileder, nestledere og sentralstyre må være registrert innen søndag kl.23:59.

Dagens ledertrio har samme frist til å melde fra om de ønsker å fortsette. Trine Skei Grande har ved flere anledninger gitt uttrykk for at hun tar gjenvalg. Hennes nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik har foreløpig vært tause og sier de uansett vil varsle valgkomiteen først.

Kilder Dagbladet har snakket med i Venstre tror ikke at Sveinung Rotevatn kommer til å utfordre Trine Skei Grande som partileder hvis hun selv ønsker å fortsette.

Det samme skal gjelde Guri Melby. Abid Raja understreket i en SMS tirsdag at han støtter Grande om hun vil ta gjenvalg.

Kjenner partiet

Spørsmålet er hva Grande gjør dersom hun ikke oppnår flertall i valgkomitéen når innstillingen er klar fredag 6. mars. Vil hun trekke seg eller ta kampen opp?

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Ingen Dagbladet har snakket med i Venstre de siste dagene tror at Trine Skei Grande går for gjenvalg hvis hun ikke opplever å ha partiorganisasjonen med seg.

Grande kjenner partiet bedre enn noen andre, sies det. Derfor utelukkes det heller ikke at hun kan forsøke å samle nok støtte til å ta en åpen kampvotering på Venstres landsmøte på Gardermoen 17.-19. april.

Ta en Sponheim?

Trine Skei Grande kan også velge å ta en Sponheim.

Vinteren 2004 jobbet sterke krefter i Venstres valgkomité for å vrake partileder Lars Sponheim til fordel for Olaf Thommessen. Sponheim nektet å bøye seg, og det endte med at Thommessen trakk seg som lederkandidat.

Som partiets første nestleder (siden 2000) fulgte Trine Skei Grande dramaet på nært hold. Thommessen tok til takke med vervet som andre nestleder, en posisjon han ble værende i fram til Ola Elvestuen kom inn i partiledelsen i 2008.

Rykket opp

Da 2004-dramet utspilte seg hadde Lars Sponheim sittet som Venstre-leder siden i åtte år, fra 1997 til 2005, i kombinasjon med å være næringsminister (1997-2000) og landbruksminister (2001-2005).

HYLLEST: Trine Skei Grande fyller 50 år, i den anledning har flere av kollegene i Venstre laget denne hyllesten. Foto: Venstre Vis mer

På landsmøtet i 2004 lovet Sponheim å endre lederstil og bruke mer tid på partiet. Dermed fikk han fortsette i ytterligere fem år.

Trine Skei Grande rykket brått opp som konstituert partileder da Lars Sponheim varslet sin avgang valgnatta 2009 og ble formelt valgt på landsmøtet i 2010.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media