BERYKTET GJENG:  Dette udaterte bildet viser en gjeng krigere fra den beryktede gruppa ISIL idet de tok over den østlige byen Raqqa. ISIL er blitt kjent for å slå knallhardt ned på alt og alle som ikke følger deres syn på hvordan opptre, og er mer og mer mislikt av syrere flest. I februar gikk til og med al-Qaida ut og sa at de ikke hadde noe med ISIL å gjøre. Foto: Ap/Scanpix
BERYKTET GJENG: Dette udaterte bildet viser en gjeng krigere fra den beryktede gruppa ISIL idet de tok over den østlige byen Raqqa. ISIL er blitt kjent for å slå knallhardt ned på alt og alle som ikke følger deres syn på hvordan opptre, og er mer og mer mislikt av syrere flest. I februar gikk til og med al-Qaida ut og sa at de ikke hadde noe med ISIL å gjøre. Foto: Ap/ScanpixVis mer

Krav om kleskoder og piskeslag i Aleppo

Islamske lover tas i bruk i opprørskontrollerte Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over tre år etter at opprøret startet mot Bashar al-Assad i Syria, er nær ti millioner mennesker på flukt i eller utenfor Syria. Minst 150 000 mennesker er drept, og en fjerdedel av byggene i Syria er ødelagt. 

Det som i mars 2011 startet som et relativt spontant og fredelig opprør mot Assad-regimet har utviklet seg til å bli en ekstremt blodig borgerkrig. I tillegg kommer det stadig flere rapporter om at ekstreme religiøse grupperinger samarbeider om å innføre islamske lover i de opprørskontrollerte områdene.

- Det tok ikke lang tid fra Nusra-gruppa etablerte seg i Yarmouk, før de begynte å fortelle oss hvordan vi skulle kle og oppføre oss, forteller en syrisk kvinne fra Yarmouk til Dagbladet.

- Folk liker dem ikke Kvinnen er en av de over 2,5 millioner syrerne som har kommet seg ut av Syria. Sjøl har hun aldri brukt slør eller lange og flagrende kjortler. Hun har stadig kontakt med slekt og venner i Syria, og misliker utviklingen.

- Først fikk vi beskjed om å ta på oss slør. Etter hvert ble vi også beordret til å ha på oss vide klær. De fleste av oss likte ikke at de kom og ga ordre om hvordan vi skal opprøre oss. Derfor liker folk flest dem ikke, men de viser ingen nåde, og det er bare å gjøre hva de sier, sier hun.

Assad-regimet kjemper mot et utall ulike opposisjonsgrupper, blant dem Den frie syriske hæren, men også stadig flere islamske ekstremistgrupper som Al Nusra og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). De sterkt religiøse gruppene er kjent for å være gode krigere, og flere har erfaring fra Afghanistan og Pakistan.

En av gruppene, ISIL, er beryktet for å opptre så voldelig at til og med al-Qaida tar avstand til dem.

Islamske regler Washington Post har reportere i Aleppo. De dokumenterer at de islamske krigerne representerer svært ulike religiøse grupper, som alle forsøker å utvide sin autoritet, også på folks sivile liv. Islamske lover og straffemetoder innføres på stadig flere områder.

Det synes å være Al Nusra-gruppa som er mest innflytelsesrik. Gruppen er på plass både i Homs, Yarmouk, Deir al-Zour og Raqqah.

Al Nusra skal ifølge Washington Post nå ha tatt kontroll over en rekke bakerier og distribusjonen av mel og bensin. Ved enkelte anledninger skal de også ha forsøkt å forby folk fra å røyke sigaretter utendørs.

Pisk i Aleppo I Aleppo er det nå et utbombet øyehospital som fungerer som lokalt styre og administrasjon. Her kommer folk og ber om tillatelse til å være våpen og bensin gjennom sjekkposter, de klager på naboer og melder om tyveri og mulige informanter, ifølge Washington Post.

MYE MAKT:  Et medlem av den syriske opprørsgruppa Al Nusra er i skuddveksling i Ghouta-området, like utenfor Damaskus. Al Nusra er kjent for å være flinke krigere, men etablerer nå kontroll på stadig flere områder i folks liv. Foto: Ammar al-Bushy/Reuters/Scanpix
MYE MAKT: Et medlem av den syriske opprørsgruppa Al Nusra er i skuddveksling i Ghouta-området, like utenfor Damaskus. Al Nusra er kjent for å være flinke krigere, men etablerer nå kontroll på stadig flere områder i folks liv. Foto: Ammar al-Bushy/Reuters/Scanpix Vis mer

Vakten er iført klær som ikke er vanlig i Syria, men i Pakistan. Han nekter kvinner å komme inn i bygningen, med mindre de har på seg en såkalt abaya; en vid og uformelig kåpe. Og hodeplagg, selvsagt.

Inne i administrasjonsbygget blir en rekke saker behandlet, inkludert kidnapping, drap, ekteskap og skilsmisse. Avgjørelsene blir tatt «med utgangspunkt i den islamske religionen», men de mest ekstreme islamske straffene (kutte av hender på tyver) blir ikke gjennomført fordi «islamske lover blir suspendert i krig», blir journalistene fortalt.

Andre islamske straffer blir likevel gjennomført, får Washington Post bekreftet: Fra fem til førti piskeslag for narkotikamsibruk, utroskap og tyveri.

- Det er ikke en stor straff og vi bruker ikke tunge, men små rør, sier talsmannen.

TØFF START PÅ LIVET:  En gutt triller sine to yngre brødre i gatene i den nordøstlige byen Deir al-Zour, der Al Nusra har etablert seg. De islamske gruppene skal nå være i ferd med å sette stadig flere regler for hvordan folkene som bor i de opprørskontrollerte områdene får lov til å leve. Foto: Ahmad Aboud/Afp/Scanpix
TØFF START PÅ LIVET: En gutt triller sine to yngre brødre i gatene i den nordøstlige byen Deir al-Zour, der Al Nusra har etablert seg. De islamske gruppene skal nå være i ferd med å sette stadig flere regler for hvordan folkene som bor i de opprørskontrollerte områdene får lov til å leve. Foto: Ahmad Aboud/Afp/Scanpix Vis mer