Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protester etter opphevelse av krav om nettnøytralitet i USA

Krav om nettnøytralitet oppheves i USA: - En katastrofe, mener det norske Forbrukerrådet

Protester etter at Federal Communications Commission (FCC) vil tillate forskjellsbehandling av nettsteder i USA.

OPPHEVER NETTNØYTRALITET: Lederen for USAs Federal Communications Commission (FCC), Ajit Pai, har idag fått gjennomslag i FCC for å oppheve den såkalte nettnøytralitets-lovgivningen som skal sikre at innholdsleverandører på internett behandles likt. Her er han før vedtaket ble fattet i dag. Foto: AFP / NTB Scanpix
OPPHEVER NETTNØYTRALITET: Lederen for USAs Federal Communications Commission (FCC), Ajit Pai, har idag fått gjennomslag i FCC for å oppheve den såkalte nettnøytralitets-lovgivningen som skal sikre at innholdsleverandører på internett behandles likt. Her er han før vedtaket ble fattet i dag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har forvaltningsorganet Federal Communications Commission (FCC), som regulerer blant annet telekommunikasjon i USA, opphevet kravet om såkalt nettnøytralitet.

Det betyr at nettleverandører - som Telenor i Norge - i USA heretter kan forskjellsbehandle nettsteder og bedrifter, av kommersielle eller ideologiske grunner.

- Katastrofalt, mener Forbrukerrådet

- Det blir nok utfordret, men på sikt er det jo katastrofalt for valgfriheten og det frie, åpne internettet, sier Finn Myrstad, fagdirektør digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Selv om vedtaket som nå er fattet gjelder USA, frykter Myrstad at trenden kan spre seg til andre land, for eksempel Norge.

Han sier dette om hva avgjørelsen i USA kan føre til for internettbrukere:

- Det kan føre til at internettilbydere kan bestemme hvilke tjenester du får tilgang til på internett.

Bekymring for ytringsfriheten

- Hva betyr dette i praksis?

- Du vil kanskje få mindre tilgang på en del videotjenester og musikktjenester, sier Myrstad, og forklarer at de tjenestene forbrukere risikerer å miste tilgang til, er de som ikke kan eller vil betale for prioritert adgang til nettet.

Ifølge Myrstad kan vedtaket også føre til at noen nyhetsmedier blir diskriminert, mens andre gis prioritert tilgang til nettet.

- Absolutt. Derfor er det stor bekymring også for ytringsfriheten og mediemangfoldet, sier Myrstad.

Han forteller at Forbrukerrådet jobber internasjonalt med saken, sammen med andre instanser og organisasjoner som er bekymret for utviklingen.

- Trekker egne tenner

Også internt i FCC var dagens vedtak omstridt. To av fem medlemmer i det styrende FCC-organet som gjorde vedtaket, gikk imot.

«En korrupt prosess», sa en av de to, demokraten Jessica Rosenworcel ifølge britiske The Guardian.

«Jeg er blant de millioner som er opprørte fordi FCC trekker ut sine egne tenner, og abdiserer fra ansvaret med å beskytte nasjonens nettbrukere», sa den andre, demokraten Mignon Clyburn.

Kravet om nettnøytralitet ble innført i 2015 under president Barack Obama, etter enkelte nettleverandørers forsøk på å blokkere eller bremse konkurrerende konstellasjoner. Kravet medførte at selskap som håndterer internettrafikk, var pålagt å behandle all trafikk likt.

Ifølge NTB har det betydd at innholdsleverandører som Netflix og Google ikke har kunnet kjøpe seg «forkjørsrett» og bedre kapasitet enn andre.

Utnevnt av Trump

Mens tilhengere av ordningen mener kravet om slik nettnøytralitet sikrer et åpent internett, mener motstanderne det innebærer unødvendig innblanding fra myndighetene.

Den som har tvunget fram dagens vedtak, er FCCs leder, republikaneren Ajit Pai, som er utnevnt av sittende president Donald Trump.

Pai argumenterte ifølge NTB med at kravet om nettnøytralitet hindrer investeringer som kan gi folk bedre nettilgang og foreslo å åpne for å la selskaper som trenger stor båndbredde, som Netflix, anledning til å kjøpe seg «forkjørsrett».

Andre er derimot svært bekymret.

- Å drepe nettnøytralitet i USA vil påvirke internettbrukere over hele verden. Så mange av de beste ideene vil gå tapt, knust av de største selskapene på bekostning av det globale, nettbrukende publikum, sier Evan Greer i Fight for the Future, som har som har kjempet mot FCC-vedtaket i USA ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!