Krav om nye reformer

Indonesias president Suharto bøyde seg til slutt for presset fra folket, den politiske opposisjonen og sin egen regjering om å gå av. Nå krever indonesierne demokratiske reformer fra sin nye president, Jusuf Habibie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har bestemt meg for å erklære at jeg opphører med å være president for republikken Indonesia fra det øyeblikk jeg leser denne kunngjøringen, sa Suharto i en direktesendt tale fra Merdaka-palasset torsdag morgen.

Deretter ble visepresident Jusuf Habibie tatt i ed som landets nye leder. I en tale senere på dagen lovet han å gjennomføre politiske og økonomiske reformer for å trekke landet ut av den finansielle krisen det befinner seg i.

Habibie tilhører Suhartos innerste krets, og allerede da han ble utnevnt til visepresident kom det reaksjoner på sammenblandingen mellom vennskap, forretninger og politiske verv.

Jubel

- Endelig frihet! lød brølet fra studenter som fulgte Suhartos tale fra nasjonalforsamlingen som de hadde okkupert i tre døgn. Så danset de på taket, kastet seg ut i vannfontener og løp i vill jubel over de friserte gressplenene utenfor bygningen.

I den tidligere hovedstaden Yogyakarta levde flere titalls mannlige studenter opp til sitt løfte om å barbere hodet dersom Suharto måtte gå.

Men etter at de første gledesutbruddene hadde lagt seg, sank det inn at den nye president Jusuf Habibie ifølge kunngjøringene skal sitte til år 2003. For mange var det et tegn på at det gamle systemet fortsetter med en ny gallionsfigur.

Rais skeptisk

Den innflytelsesrike muslimske lederen Amien Rais hadde ingen tro på at Habibie vil bli sittende så lenge. I et møte med Habibie torsdag ga Rais klar beskjed om at han anser Habibie som en overgangsfigur.

- Jeg tipper at etter tre til seks måneder må han også gå av, sa Rais.

Rais sa likevel at han vil vente med å felle en dom over Habibie til han ser hva slags regjering han utnevner. Han lovet støtte dersom den blir besatt av ærlige, faglig dyktige mennesker.

- Men hvis den består av korrupte mennesker, hvis den stinker av nepotisme, så vil jeg ikke støtte den, sa Rais.

Habibie var ventet å legge fram sin regjeringsliste natt til fredag norsk tid.

Både Rais og studentene krevde torsdag at Suharto og hele hans familie stilles for retten.

Militæret

Forsvarsminister og forsvarssjef general Wiranto holdt en kort tale etter Suhartos avgang der han forsikret at militæret står som garant for maktskiftet. Han ba befolkningen om å holde seg i ro og sa de militære har lovet å sørge for Suharto-familiens

sikkerhet. En kilde som står nær familien sa torsdag at alle Suhartos seks barn som kontrollerer store deler av Indonesias økonomi, fremdeles befant seg i landet.

Amien Rais stilte spørsmål ved general Wirantos uttalelse om hærens posisjon i maktspillet. Han sa han trodde det var oppstått en splittelse innen den militære eliten etter Suhartos avgang.

Ministre presset

32 år har Suharto (76) sittet med makten i Indonesia. Han ble gjenvalgt til en ny femårsperiode så sent som i mars. Siden da har det vært jevnlige demonstrasjoner mot ham. De siste ukene har det skjedd en voldsom radikalisering av opinonen, med

studentene som spydpiss.

Men til slutt kan det ha vært hans egen regjering som overtalte ham til å trekke seg. Tidlig torsdag morgen leverte nemlig 14 ministre et brev til Suharto der de advarte mot at landets økonomi ville bryte sammen i løpet av en uke dersom den politiske

krisen ikke ble løst. Like etterpå kunngjorde Suharto sin avgang.

Blant de som undertegnet brevet var finansminister Ginanjar Kartasasmita og energi- og gruveminister Kuntoro Mangkusubroto. Minstrene sa også i brevet at de ikke ville ta del i en «reformregjering» som Suharto hadde lovt.

Suhartos styre ble slått over ende av valutakrisen som begynte i Thailand i juli i fjor. Den økonomiske krisen utløste spenninger i det indonesiske samfunnet som var blitt holdt i sjakk av årlig vekst på 8 prosent.

(NTB)