Krav om registrering av jødehat i Norge

Det Mosaiske Trossamfund (DMT) har på én måned opplevd elleve tilfeller av sjikane, hærverk og trusler.

HÆRVERK OG TRUSLER: Det Mosaiske Trossamfund krever at politiet skal registrere tilfeller av jødehat. Bildet er fra Det Mosaiske Trossamfund sin synagoge i Bergstien i Oslo.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
HÆRVERK OG TRUSLER: Det Mosaiske Trossamfund krever at politiet skal registrere tilfeller av jødehat. Bildet er fra Det Mosaiske Trossamfund sin synagoge i Bergstien i Oslo. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Når man ikke har oversikt over disse hendelsene, er man i dårlig stand til å kjempe mot det viruset som antisemittisme representerer i et samfunn, sier DMTs leder Ervin Kohn til Vårt Land.

Politiet har ingen oversikt over hvor mange slike tilfeller som finnes på landsbasis. Men DMT har på egen hånd på én måned registrert elleve tilfeller av sjikane, hærverk og trusler.

Dette inkluderer fire trusselbrev, inkludert drapstrusler. Videre ble en jødisk drosjesjåfør sjikanert og drapstruet på Gardermoen. Under en jødisk gravferd stoppet en forbipasserende mann og ropte «fuck the Jews» mens han gjorde nazihilsen.

Noen menn i en bil har trakassert DMT-medlemmer og gjort nazihilsen, og det har vært to tilfeller av steinkasting på synagogen i Oslo. I tillegg har noen kastet flasker mot synagogen, og det har blitt tegnet hakekors og davidsstjerne i snøen på parkerte biler i nærheten av synagogen.

Politiet mener det finnes for lite jødehat til at man kan føre detaljert statistikk.

- Poenget med statistikk er å kunne få en god oversikt, følge utvikling og sette i gang nødvendige tiltak, sier seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer