Krav til skattesyndere: - Stå fram!

Etter avsløringene om gratis pendlerbolig har en rekke tidligere og nåværende stortingspolitikere fått varsel om skattesmell. Men ingen vet hvem det gjelder. Nå oppfordrer Rødt-leder Bjørnar Moxnes til så mye åpenhet som mulig i saken.

MED OPPFORDRING: Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, oppfordrer de folkevalgte som har fått skattesmell til så mye åpenhet rundt saken som mulig. Foto: Terje Pedersen / NTB
MED OPPFORDRING: Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, oppfordrer de folkevalgte som har fått skattesmell til så mye åpenhet rundt saken som mulig. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har blitt opplyst om at Stortinget har taushetsplikt om opplysningene om stortingsrepresentantene fra Skatteetaten, men vi oppfordrer de folkevalgte og partiene til så mye åpenhet som mulig, også om denne saken.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Mandag fikk 28 nåværende og tidligere stortingsrepresentanter, samt 17 tidligere regjeringsmedlemmer, varsel om en betydelig skattesmell. Bakteppet er en rekke avsløringer i mediene om bruk av pendlerboliger.

Men hvem de folkevalgte er, eller hvilke partier de tilhører, er foreløpig ikke kjent.

Avviser skattesmell

Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) måtte gå som følge av en sak om bruk av gratis pendlerbolig. Hun har gjennom sin advokat Jon Christian Elden opplyst at hun ikke er en av dem som har fått skattesmell.

Heller ikke tidligere nestleder i Ap, Hadia Tajik, har fått skattesmell for sin pendlerbolig en kort periode i 2019.

- Skatteetaten har slått fast at min bruk av pendlerbolig i 2019 var helt i tråd med regelverket og ikke har medført noen endringer for meg, skrev Tajik i en e-post til Aftenposten mandag.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark understreket at Skatteetaten har taushetsplikt og at etaten derfor ikke kan gå nærmere inn på kontrollene av enkeltpersoner eller arbeidsgiver.

Det er politikere fra en rekke partier som nå får skattesmell, og politikerne det gjelder er orientert om dette. Det skal for enkelte være beløp på flere hundre tusen kroner, etter det Dagbladet kjenner til.

- Avgjøres av åpenhet

- Det aller viktigste nå er at Stortinget tar sin del av ansvaret, etter å ha feiltolket loven i lang tid, og at vi får nødvendige systemendringer for å rette opp ordningene, sier Moxnes til Dagbladet.

Han påpeker imidlertid at tillitsforholdet mellom folkevalgte og folk som har valgt politikerne avgjøres av åpenhet og opprydding.

Samtidig understreker han at Rødt har stilt forslag om økt åpenhet om bruken av representantordningene.

- I 2019 foreslo vi at informasjon på overordnet nivå om tjenestereiser gjøres tilgjengelig på Stortinget. Vi ønsker publisering av informasjon om bruken av representantordningene, så lenge det ikke går ut over sikkerhet eller nødvendig personvern. Dette har også representantordningutvalget nylig gått inn for, sier Moxnes.

Mandag kom skatteetaten med krav om at også Stortinget skal betale ekstra arbeidsgiveravgift på totalt 1,3 millioner kroner for åra 2017 til 2020.

Skatteetaten mener også at SMK skylder 350 000 kroner for ubetalt arbeidsgiveravgift for verdien av gratis pendlerbolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer