MØTES I NYDALEN:  Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet) , Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) og Trine Skei Grande (Venstre) er tirsdag tilbake i Nydalen, der de først diskuterte seg fram til en samarbeidsavtale etter Stortingsvalget i 2013. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTES I NYDALEN: Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet) , Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) og Trine Skei Grande (Venstre) er tirsdag tilbake i Nydalen, der de først diskuterte seg fram til en samarbeidsavtale etter Stortingsvalget i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kravene til regjeringen

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande møter Erna Solberg og Siv Jensen. Her er sakene de vil diskutere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha lagt bak seg seks tøffe måneder, møtes lederne av samarbeidspartiene igjen til halvårlige samtaler i Nydalen i Oslo.

Da kommer de rett fra et møte hvor sluttføringen av innstramningene i asylpolitikken skal diskuteres med Sylvi Listhaug og lederne i de seks partiene som har undertegnet asylforliket. 

Knut Arild Hareide sier at asylpolitikken derfor trolig ikke blir hovedsaken i Nydalen, selv om det er vanskelig å komme utenom.

- Statsministeren har sagt at det er blitt tøffere mellom oss det siste halvåret. Jeg vil nok si at jeg støtter statsministerens analyse her. Da er det bra at vi kan sette oss ned og ta en fot i bakken, sier Krf-lederen.

Vil ha nytt fokus En som er klar for å snakke om noe annet enn asylpolitikk, er Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Jeg synes flyktningdebatten av og til er ute av proporsjoner i det offentlige rom. Jeg håper vi klarer å få fokus over på de oppgavene som velgerne har satt oss til å gjøre, sier hun.

Venstre-lederens krav nummer én i Nydalen er å trykke på gassen for grønt skifte og grønn vekst.

- Det viktigste nå er å skape nye arbeidsplasser. Vi må legge til rette for at de nye arbeidsplassene blir skapt slik at folk får jobb, men vi må en vekst mer på naturens prinsipper enn nå. Vi må få til vekst som er bra for klima og miljø og som er bra for Norge. Den oppgaven er større enn alle andre; Å skape grønn vekst, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Mindre skatt på arbeid, mer skatt på miljøskadelig adferd er grunnplanken. Men partilederen har også med seg en liste konkrete tiltak som hun vil presse på for å få satt ut i live. Noen av dem vil hun ha satt ut i live alt i år. Blant annet ønsker hun:

*Storstilt utbygging av infrastruktur for elbil og hydrogen.
*Fritak for arbeidsgiveravgift for i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte
*Alt i år ønsker hun å få gjennom at statlige byggherrer skal måte velge de mest miljøvennlige  løsningene som er tilgjenglige til rehabilitering og nybygg.

- Jeg håper vi kan få til en mer forpliktende plan for hvordan vi skal få til det store skiftet til mer grønn vekst, sier hun.

Ekstra tiltak i vår Ledigheten er hovedanliggende også for Krf.

- Langsiktig er det prosesser i gang med nytt skattesystem og tiltak for økt innovasjon. Min bekymring er at vi må greie å sikre at ikke ledigheten biter seg fast på et høyt nivå. Det tar jeg med meg inn i møtet. Vi vurderer om det alt i vår må komme kortsiktige tiltak i gang i de mest usikre områdene, sier han.

Krf kommer heller ikke unna flyktningkrisen.
- Jeg vil utfordre litt på hvordan vi opplever asylsituasjonen i Europa. Listhaug var bekymret for om Europa vil klare å løse dette. Jeg vil utfordre på hvordan Norge kan bidra til en løsning sammen med Europa, sier han.