- Kravet mot Norge høres ut som fri fantasi

Jusekspert Arne Willy Dahl gir Kongos milliardkrav det glatte lag.

KREVES FOR MILLIARDER: Tjostolv Moland (28, i midten t.v.) og Joshua French (27, i midten t.h.), ble, sammen med den norske staten, servert krav på mangfoldige milliarder kroner etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) 5. mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
KREVES FOR MILLIARDER: Tjostolv Moland (28, i midten t.v.) og Joshua French (27, i midten t.h.), ble, sammen med den norske staten, servert krav på mangfoldige milliarder kroner etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) 5. mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan ikke forestille meg noen som helst fornuftig grunn til å framsette et slikt krav. Beløpet høres ut som fri fantasi, sier generaladvokat og ekspert på internasjonal rett Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Kravet han sikter til, ble framsatt under torsdagens sluttprosedyrer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i Kongo. Det sentralafrikanske landet krever de tiltalte og den norske staten for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Summen er 45 ganger større enn Kongos eget bruttonasjonalprodukt og er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets nåværende verdi.

- På oppdrag for NorgeBakgrunnen for kravet er at de drapstiltalte nordmennene skal ha vært på oppdrag for Norge da sjåføren Abedi Kasongo (30) ble drept nær Kisangani 5. mai. Det underbygges av at de begge har bakgrunn fra Garden, samt at ID-kort fra Forsvaret og det private sikkerhetsselskapet SIG ble funnet på på dem da de ble tatt.

I tillegg til gigantkravet fra den kongolesiske staten blir de tiltalte og Norge i tillegg avkrevd til sammen 41 millioner dollar - 250 millioner kroner - av drapsoffer Kasongos familie, fagforeningsleder og arbeidsgiver samt de to som var medpassasjerer i drapsbilen, og som nå er sentrale vitner i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer