Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kravet mot Norge høres ut som fri fantasi

Jusekspert Arne Willy Dahl gir Kongos milliardkrav det glatte lag.

KREVES FOR MILLIARDER: Tjostolv Moland (28, i midten t.v.) og Joshua French (27, i midten t.h.), ble, sammen med den norske staten, servert krav på mangfoldige milliarder kroner etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) 5. mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
KREVES FOR MILLIARDER: Tjostolv Moland (28, i midten t.v.) og Joshua French (27, i midten t.h.), ble, sammen med den norske staten, servert krav på mangfoldige milliarder kroner etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) 5. mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke forestille meg noen som helst fornuftig grunn til å framsette et slikt krav. Beløpet høres ut som fri fantasi, sier generaladvokat og ekspert på internasjonal rett Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Kravet han sikter til, ble framsatt under torsdagens sluttprosedyrer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i Kongo. Det sentralafrikanske landet krever de tiltalte og den norske staten for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Summen er 45 ganger større enn Kongos eget bruttonasjonalprodukt og er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets nåværende verdi.

- På oppdrag for Norge
Bakgrunnen for kravet er at de drapstiltalte nordmennene skal ha vært på oppdrag for Norge da sjåføren Abedi Kasongo (30) ble drept nær Kisangani 5. mai. Det underbygges av at de begge har bakgrunn fra Garden, samt at ID-kort fra Forsvaret og det private sikkerhetsselskapet SIG ble funnet på på dem da de ble tatt.

I tillegg til gigantkravet fra den kongolesiske staten blir de tiltalte og Norge i tillegg avkrevd til sammen 41 millioner dollar - 250 millioner kroner - av drapsoffer Kasongos familie, fagforeningsleder og arbeidsgiver samt de to som var medpassasjerer i drapsbilen, og som nå er sentrale vitner i saken.

Kasongos arbeidsgivers advokater rettferdiggjorde sitt krav ved å sammenlikne saken med Lockerbie-bombingen i 1988, der 270 mennesker mistet livet. De etterlattes familie fikk til slutt utbetalt 2,7 milliarder dollar - 16 milliarder kroner - av Libya, som påtok seg ansvaret for terroraksjonen.

FORUNDRET: Arne Willy Dahl, generaladvokat i Forsvaret og ekspert på internasjonal rett, steiler over Kongos krav mot Norge. - Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier han til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FORUNDRET: Arne Willy Dahl, generaladvokat i Forsvaret og ekspert på internasjonal rett, steiler over Kongos krav mot Norge. - Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier han til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Dahl lar seg ikke imponere av Lockerbie-sammenlikningen.

- Det er snakk om to helt forskjellige tilfeller. Det er ingen kjent forbindelse mellom Norge og drapet, slik det var mellom Libya og Lockerbie-angrepet, sier han.

- Norge ikke part
Utenriksdepartementet (UD) avviste tidligere torsdag kveld at de tar Kongos milliardkrav særlig alvorlig.

- Vi forholder oss ikke til disse kravene. Norge er ikke part og er ikke sivilt ansvarlig i saken, sa Ragnhild Imerslund, underdirektør i UD, til Dagbladet.

Hun framholdt at Kongo ikke har anledning til å stevne Norge på en slik måte som det er blitt gjort i Kisangani:

- Det fins ikke folkerettslig grunnlag for å stevne en annen stat i en nasjonal rettssak; det må i så fall skje i Den internasjonale domstolen i Haag, sa Imerslund.

Påtalemyndigheten i Kisangani akter å kreve dødsstraff for Moland og French. Selv nekter de å forklare seg på grunn av det de anser som en farseaktig rettssak.

- De overgikk seg selv i dag, sa French til Dagbladet etter at dagens prosedyrer var unnagjort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media