- Kreative, avanserte og raske

LONDON (Dagbladet): - Det er svært vanskelig å pågripe personene bak denne formen for bedrageri. De er kreative, avanserte og beveger seg raskt fra land til land, sier nestleder Shiao-Lin Kuo ved Commercial Crime Bureau.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrået i London beskriver et bedrageri gjennomført av et meklerforetak med navnet Stratford Securities Ltd. Her er det bare nevnt norske investorer som ofre.

Nytt tilbud

Med nydelige fargebrosjyrer skal de norske investorene først ha blitt lurt til å kjøpe aksjer i det børsnoterte selskapet International Software Technologies Corp. Kursen ved kjøp var satt av en finansmekler til 6,50 dollar pr. aksje. Ett år seinere var aksjeverdien redusert til 1,75 dollar.

I fjor sommer ringte representanter for meklerforetaket Stratford Securities og tilbød seg å kjøpe aksjene fra de norske investorene til en kurs på hele 25 dollar. Meklerne skulle ha fem prosent av den totale kjøpsprisen i meklerhonorar og ytterligere ti prosent av prisen utbetalt som et depositum inntil oppgjør var funnet sted.

Ukjent adresse

Pengene skulle sendes som sjekker til Stratford med adressen 1 Dominion Road, Auckland, New Zealand. Undersøkelser viste snart at det ikke fantes noe selskap med navnet Stratford på denne adressen. Dermed ble de norske investorene lurt to ganger.

- Alle disse operasjonene har kort levetid. Kontorene blir stengt like fort som de blir åpnet andre steder. Teknikken med å flytte fra land til land gjør at det er nesten umulig å få stoppet denne virksomheten, sier Shiao-Lin Kuo.

AVANSERT: Nestleder Shiao-Lin Kuo ved Commercial Crime Bureau i London sier at et stort antall nordmenn er blitt lurt av et meklerforetak med navnet Stratford Securities Ltd.