Kreative sjefer

Noen steder får folk sluttpakker. Andre steder får folk konjakk, før de får ordentlige drittpakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var ved lunsjtider siste arbeidsdag før nyttårsaften. De ansatte i et investeringsselskap i Moskva var etter forholdene i godt humør, de skulle bare rydde litt på kontoret før de skulle hjem å forberede nyttårsaften. Humøret blir ikke dårligere da de oppdager at i lunsjrommet sto en åpnet kasse med mange flasker konjakk.

De ansatte var ikke vanskelige å be – selv om de strengt tatt ikke var bedt – men en fest på jobben foran høytidsdager og ferier er regelen og ikke unntaket i Russland. Så de ansatte satte seg rundt lunsj-bordet, og tok for seg av bordets overstrømmende gleder, for ingen var i tvil om at konjakken var en påskjønnelse fot det siste halvårets arbeid. Og først etter en drøy stund dukket direktørene opp fra sine kontorer, og spurte hva de ansatte mente med å drikke på jobben. Direktørene hadde med seg to typer papirer. De ansatte fikk valget om å si opp jobben frivillig, uten sluttvederlag og kompensasjon, eller få sparken på dagen grunn av tyveri og drikking på jobben, skriver en pålitelig nettside, topnews.

Det er sparetider i Russland, som ellers i verden. Den russiske børsen er den børsen i verden som har blødd mest på grunn av finanskrisa, og har falt mer enn 70 prosent siden finanskrisa. Byggesektoren står nærmest stille. Ved nyttår hadde Russland brukt opp 25 prosent av sitt betydelige oljefond til å støtte gjeldstynget industri, banker uten likviditet, og en synkende rubel.

Byggebransjen har mer eller mindre stanset opp. Byggingen av Europas største skyskraper i Moskva sentrum har stanset opp, selv om det er et enormt prestisjeprosjekt. Rubelen er devaluert med mer enn 25 prosent, og eksperter mener dette bare er begynnelsen. Bedrifter sier opp sine ansatte, og bedriftsledere setter ned lønningene. I reklame, salg og markedsføring, tre bransjer som har hatt eksplosiv vekst de siste åra, så vil lønna bli ti prosent mindre, ifølge rekrutteringsbyrået Antal Russland, skriver avisa Moscow Times.

Men dette er bare en del, trolig en mindre del, av reallønnsnedgangen russerne står foran. Rubelens svekkede forhold til dollar og euro gjør at russere dramatisk vil miste kjøpekraft i forhold til disse valutaene. I byer som Moskva, St. Petersburg og Nisjnij Novgorod er for eksempel nesten 100 prosent av maten i butikkene importert. Det samme er klær og elektroniske artikler.

Fagforeninger finnes bare i industrien, og også der er den stort sett maktesløs. Og som vanlig er russere kreative både i sine framganger og i sine hersketeknikker. For konjakk er ikke den eneste måten å bli kvitt overtallige eller uønskede ansatte på. I et turistfirma i Russlands største by Nisjnij Novgorod skrudde direktøren opp temperaturen til maksimum i kontorfellesskapet, slik at det ble badstu-temperaturer. Noen av de ansatte hadde en konflikt med sjefen, og sjefen hadde lenge prøvd å bli kvitt dem. Så tok direktøren varmekontrollen inn på sitt kontor. Og etter å ha blitt utsatt for koking, og det ikke fantes noe som heter verneombud, fikk de ansatte nok og sa opp.

– Vi hadde ikke noe valg. Vi ba om at temperaturen måtte slås ned, men fikk beskjed om at varmesystemet hadde gått i stå. Vi sa opp, sier Tatjana Til topnews.

I Samara ved Det kaspiske hav, der man i mange år har spist svart kaviar omtrent som graut, gjennomførte sjefen et kjemisk angrep på sine ansatte. Han malte veggen i kontorlandskapet hver uke. De ansatte holdt ikke ut malingslukta, og sa til slutt opp, slik sjefen helst ville.

– Å jobbe permanent i malingslukt var helt uutholdelig, sier Viktor Kolomeitsjuk. Han sier det ikke var noe behov for oppussing, bedriften flytter i februar. Ikke kan de trøste seg med lovlig fisket kaviar lenger heller, for eksport var i flere år forbudt, og fisket er nå strengt kontrollert.