Kreditkassen solgt til utlandet

Finsk-svenske MeritaNordbanken kjøper statens aksjer i Kreditkassen for 49 kroner per aksje. Det priser banken til 27 milliarder kroner. Handelen blir offentliggjort i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har overhodet ingen kommentar til disse opplysningene, sier styremedlem Kristin Clemet til Dagbladet.no.

I likhet med alle andre aktører har hun fått streng beskjed om å ikke uttale seg om MeritaNordbankens oppkjøp av Kreditkassen. Under et ekstraordinært styremøte i kveld ble det siste hinderet passert.

Ifølge NRK har bankstyret, regjeringa og Bankinvesteringsfondet godkjent at MeritaNordbanken får kjøpe statens eierandel på 35 prosent til 49 kroner per aksje. De eier fra før en aksjepost på 9,99 prosent.

Får full kontroll

Ifølge Dagbladet.nos kilder er det dermed kun et spørsmål om tid før den finsk-svenske finansgiganten har overtatt over 90 prosent av aksjene, slik at de får full kontroll over Kreditkassen.

Styremedlem Harald Arnkvært sier til TV2 at oppkjøpet blir offisielt når de har sendt melding til børsen i morgen tidlig.

Det har i helga vært hektisk møtevirksomhet i Oslo. Etter en lukket budrunde med tre interesserte, fikk finsk-svenske MeritaNordbanken tilslaget på Kreditkassen.

De hevet budet sitt til 49 kroner per aksje, noe som priser banken til 27 milliarder kroner. Staten som eier om lag 35 prosent av aksjene, mottar dermed rundt 9 milliarder.

Aksjene ble fredag omsatt for 48 kroner per aksje på Oslo Børs.

Alle velsigner oppkjøpet

Kreditkassen er i dag Norges tredje største forretningsbank, og sammenslutningen blir Nordens største forretningsbank.

Konsernsjef i MeritaNordbanken, Hans Dalborg var i Oslo i dag for å delta i budrunden. I samme ærend var to andre banker - en av dem Den svenske handelsbanken.

Dalborg skal ifølge NRK ha vært i møte med administrerende direktør Jan Willy Hopland i Bankinvesteringsfondet. Der skal han ha fått aksept for oppkjøpet. Regjeringen skal også være informert, og skal ha gitt sin velsignelse til oppkjøpet.

Finansdepartementet ville ikke kommentere oppkjøpet overfor NTB i kveld. Det er ventet at de 4000 ansatte blir informert i morgen. Flesteparten skal være positive til oppkjøpet.

- Jeg har ingen kommentarer til dette. Vi bruker ikke å kommentere rykter, sier informasjonssjef Erik Evrén i MeritaNordbanken, til det svenske nyhetsbyrået TT i kveld.

Siklet på Kreditkassen i et år

- Salget av Kreditkassen gjør at banken blir sterkere, og at det blir skapt mer konkurranse, sier Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss til NRK.

Det skal være Kreditkassens kompetanse på feltene olje og shipping som har fristet den finsk-svenske storbanken til oppkjøpet.

Salget kommer i stand et år etter at svenskene kom med det første budet. Det satte i gang en debatt om organiseringa av den norske finansnæringa. Det siste budet fra MeritaNordbanken var på 44 kroner per aksje, og budfristen ble sist mandag forlenget til 20. oktober.

Nå som Kreditkassen er solgt, vil neste tema bli en eventuell fusjon mellom Den norske Bank og Storebrand.

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen støtter en slik fusjon for å styrke DnB som en norsk finansaktør, melder nettutgaven til Dagens Næringsliv.

Fakta om Kreditkassen (kilde: NTB):

  • Christiania Bank og Kreditkasse ble etablert i 1848.
  • Kreditkassen er i dag et av Norges største finanskonsern, med en forvaltningskapital som ved utgangen av 1999 nådde 211 milliarder kroner.
  • Kreditkassen med datterselskaper har rundt 4.300 ansatte.
  • Konsernets resultat etter skatt for 1999 utgjorde 2.477 millioner kroner.
  • Konsernet tilbyr blant annet tradisjonelle banktjenester, tjenester på internett, livsforsikringsordninger og inkassotjenester.
  • I Norge har Kreditkassen rundt 560.000 personkunder og 70.000 bedriftskunder.
  • Per 15. juni 2000 hadde K-Nettbank cirka 90.000 brukere.
PÅ MILLIARD-HANDEL: I dag kom konsernsjef Hans Dalborg i MeritaNordbanken til Oslo for å slåss om Kreditkassen.
TAUS: Verken styremedlem Kristin Clemet eller noen andre som har vært med på Kreditkassen-handelen vil kommentere oppkjøpet.