TALLKRIG:   President Barack Obama har sendt sine fotsoldater i krig mot kredittvurderingen til Standard & Poor's. Her presidenten udn er en tale fredag for militære veteraner  på  Washington Navy Yard. FOTO: LARRY DOWNING, REUTERS/SCANPIX.
TALLKRIG: President Barack Obama har sendt sine fotsoldater i krig mot kredittvurderingen til Standard & Poor's. Her presidenten udn er en tale fredag for militære veteraner på Washington Navy Yard. FOTO: LARRY DOWNING, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Kredittbyrået kan ikke regne

Bitter strid etter nedgraderingnen av USAs kredittverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus går i strupen på kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's etter avgjørelsen om å nedgradere USAs kredittverdighet.

Men byrået nekter for å ha gjort feil.

Standard & Poor's avgjørelse om å nedgradere USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+ bygger på en grov regnefeil, hevder tjenestemenn i Det hvite hus og i det amerikanske finansdepartementet.

Kredittvurderingsbyrået har simpelthen forvekslet to tall, hevder tjenestemennene.

Flere av kildene mener regnefeilen, angivelig på 2 000 milliarder dollar, er så alvorlig at det må settes spørsmålstegn ved Standard & Poor's pålitelighet.

- Startet med konklusjonen - Størrelsen på feilen, kombinert med Standard & Poor's vilje til simpelthen å skifte hovedbegrunnelse på stedet i pressemeldingen som ble sendt ut etter at feilen var blitt påpekt, gjør meg målløs, sier Gene Sperling, leder i Det nasjonale økonomiske råd i Det hvite hus, i en pressemelding.

Ifølge ham tyder kredittvurderingsbyråets framferd på at det «startet med konklusjonen og tilpasset argumentene deretter».

Avviser kritikken Standard & Poor's forsvarer på sin side nedgraderingen og benekter at avgjørelsen, som ble kunngjort fredag ettermiddag, bygger på en regnefeil.

- Det forandrer ikke sakens fakta, sier John Chambers, leder i Standard & Poor's kredittvurderingsavdeling, til nyhetskanalen CNN.

Ifølge ham har byrået tatt utgangspunkt i forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak. Dette forliket legger opp til underskuddsreduserende tiltak med en ramme på minst 2 100 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.

- Det vil kreve dobbelt så mye som dette å stabilisere forholdet mellom statsgjelden og bruttonasjonalproduktet, påpeker Chambers.

Det hvite hus og finansdepartementet hevder på sin side at budsjettplanene i virkeligheten er i overensstemmelse med Standard & Poor's krav.

Avhengig av skattenivå Utgangspunktet for tallstriden er at Standard & Poor's i sine beregninger har valgt å legge til grunn at midlertidige skattekutt som ble innført under tidligere president George W. Bush, vil bli forlenget.

Det republikanske flertallet i Kongressen vil fortsette å motarbeide ethvert tiltak som kan føre til økt skatt, fastslår Standard & Poor's.

Det hvite hus og finansdepartementet legger på sin side til grunn at skattekuttene vil utløpe.

Republikanerne er imidlertid tydelige på at økt skatt er uaktuelt.

- Nedgradering av Obama - Storforbrukerne i Washington vil garantert hevde at vi må heve skattene for å løse dette problemet, men skatteøkning vil bare ødelegge flere arbeidsplasser og forverre tilstanden i vår økonomi, sier senatoren Jim DeMint, som tilhører Tea Party-fløyen i partiet.

Ifølge Tim Pawlenty, som deltar i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, peker nedgraderingen fram mot en større begivenhet i 2012.

- Det vi burde snakke om, er nedgraderingen av Barack Obama som president.

(NTB-Reuters-AFP).