Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kredittkortkunder risikerer rentesmell

Med kredittkort fra Santander eller Komplett Bank kan det bli dyrt ikke å betale hele kredittkort­regningen. Da forsvinner nemlig rentefritaket.

JUNGEL: Det er stor variasjon i betingelsene mellom de ulike kredittkortene på det norske markedet. Foto: NTB Scanpix.
JUNGEL: Det er stor variasjon i betingelsene mellom de ulike kredittkortene på det norske markedet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Finansavisen): Den norske befolkning har til sammen 5,7 millioner kredittkort, viser tall fra Forsikringsselskapenes Forening. Bare i tredje kvartal 2017 ble disse kredittkortene brukt til varekjøp for 99,4 milliarder kroner, og til kontantuttak på 15,7 milliarder kroner, viser den samme statistikken.

Men fellene kredittkortkundene kan gå i er også mange.

Selskapet Testerne har gjennom seks år vurdert en rekke av kredittkort, og påpeker ifølge Finansavisen at varekjøp med noen av disse kan risikere en solid smell dersom ikke absolutt hele regningen blir betalt ved forfall.

Da kan nemlig det rentefritaket selskapet reklamerte med falle bort.

- Denne rentepraksisen er forvirrende og lite opplagt for forbrukeren, sier Arild Grepstad i Testerne til Finansavisen.

Santander

Santander Consumer Bank, som har rundt 350.000 kredittkortkunder i Norge, er en av aktørene som har en slik praksis på kortene Red Visa, Gebyrfri Visa Gold og Flexi Visa. Hos selskapet er varekjøp rentefrie i inntil 50 dager dersom hele fakturert saldo er betalt ved forfall. Men hvis bare deler av regningen er betalt, påløper det renter fra kjøpsdato.

- Er det mange nye kunder som blir overrasket over rentepraksisen deres?

- Vi er opptatt av å gi kunden god informasjon om priser, betingelser og rentemodeller både på nettsidene og gjennom søknadsprosessen, og vi får få spørsmål om dette, sier Cecilie Miller, pressekontakt i Santander Consumer Bank i Norge, til avisen.

Komplett Bank

Også Komplett Bank har en slik praksis.

- Det er mange tilbydere av kort i Norge, og de ulike tilbyderne har ulike vilkår og fordeler, sier Raimond Pettersen, adm. direktør i Komplett Bank, til Finansavisen.

Ved utgangen av 2017 hadde Komplett Bank 43.000 kredittkortkunder. Ifølge avisen kommer det frem av selskapets årsberetning for 2017 at banken hadde renteinntekter fra kredittkortkundene på 146,6 millioner kroner i fjor.

- Problematisk

Også BB Bank praktiserer bortfall av rentefritak for sitt kort Credits Flex +. «Vi er billigst på kredittkort» heter det på hjemmesiden, som melder om en nominell rente på 9,9 prosent.

Men så heter det i betingelsene: «Husk at dersom du velger å betale minimumsbeløpet vil det påløpe renter på hele beløpet fra kjøpstidspunktet».

- Selv om praksisen disse bankene benytter er fullt lovlig, synes vi det er problematisk for forbrukerne at det er så vanskelig å finne ut av kostnadssiden av disse produktene. Og generelt anbefaler vi å bruke kort med såkalt enkel renteberegning, sier Grepstad til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Gir 25.000 kroner i babybonus
Selger hyttelivsverket: Casher inn 800 mill.

Analytiker advarer mot flere aksjer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling