TØFFE TAK:Det er harde tak for Eurosonen om dagen. Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor´s vil nå negradere kredittverdien til 15 euroland, dette til tross for at landene møtes denne uka for å legge strategier for å komme seg ut av økonomisk uføre. Foto: REUTERS/Ralph Orlowski
TØFFE TAK:Det er harde tak for Eurosonen om dagen. Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor´s vil nå negradere kredittverdien til 15 euroland, dette til tross for at landene møtes denne uka for å legge strategier for å komme seg ut av økonomisk uføre. Foto: REUTERS/Ralph OrlowskiVis mer

Kredittvurderingsbyrå advarer euroland

Standard & Poor's truer med å nedgradere kredittverdien til Tyskland, Frankrike og 13 andre euroland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dagens kredittadvarsel kommer fordi vi tror at det systematiske stresset innen eurosonen de siste ukene har økt så mye at det nå virker negativt på kredittevnen til eurosonen som helhet, heter det i en kunngjøring fra S&P.

15 euroland er nå satt på byråets negative overvåkingsliste, noe som innebærer 50 prosent risiko for nedgradering i løpet av de neste 90 dagene.

Mister trippel A Tyskland, Frankrike, Nederland, Finland, Luxembourg og Østerrike risikerer å miste sin såkalte trippel A-gradering, som er kategorien for dem med høyest kredittverdighet.

Lavere kredittverdighet innebærer at det blir dyrere for landene å hente kapital hos internasjonale långivere.

- Frankrike og Tyskland er innstilt på å ta alle nødvendige steg, sammen med sine partnerland og de europeiske institusjoner, for å sikre stabiliteten i eurosonen, heter det i en felles uttalelse fra Berlin og Paris.

Økt budsjettdisiplin De to landene viser til forslagene de la fram mandag, i forkant av ukas EU-toppmøte i Brussel, og mener disse vil bidra til å styrke eurosonen og dermed stabiliteten, konkurranseevnen og den økonomiske veksten.

Tyskland og Frankrike, som er eurosonens to største økonomier, foreslår blant annet å utarbeide en ny traktat med skjerpede regler for budsjettdisiplin i de 17 eurolandene.

Markedene har vært forberedt på at kredittverdigheten til Frankrike kan komme til å bli justert ned, men få hadde sett for seg at det også ville bli stilt spørsmål ved Tysklands toppnotering.

Alvorlig advarsel - Det er en alvorlig advarsel til hele eurosonen om at de må gjøre noe nå for å holde sammen om euroen, sier Peter Nedergaard, professor ved Senter for europeisk politikk ved Københavns Universitet.

- Det kan nesten ikke oppfattes på andre måter enn at Standard & Poor's, som normalt er det førende økonomiske ratingbyrået, nå sier til de nordeuropeiske landene i eurosonen at de må ta seg sammen, for nå rammer gjeldskrisen også der, fortsetter Nedergaard.

NTB