NEDGRADERER:  Moody's senker kredittverdigheten til en rekke land. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/Scanpix
NEDGRADERER: Moody's senker kredittverdigheten til en rekke land. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/ScanpixVis mer

Kredittvurderingsbyrå nedgraderer Italia, Portugal og Spania

Frankrike, Storbritannia og Østerrike kan snart få samme behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kredittvurderingsselskapet Moody's senker kredittverdigheten til Italia, Portugal og Spania. Samtidig kategoriseres utsiktene for Frankrike, Storbritannia og Østerrike som negative.

Moody's begrunner vurderingen med at gjeldskrisen i eurosonen utsetter landene for økt finansiell og makroøkonomisk risiko.

Kredittvurderingsselskapet påpeker samtidig at svekkede økonomiske utsikter i Europa øker faren for at nødvendige sparetiltak og reformer ikke vil bli gjennomført i de kriserammede landene.

Moody's nedgraderer også Slovakia, Slovenia og Malta. Selskapet fastslår at gjeldskrisen i større eller mindre grad svekker kredittverdigheten til alle europeiske land.

Frykter forverring Frankrike, Storbritannia og Østerrike har i dag høyest mulig kredittverdighet hos Moody's, nivå AAA. At Moody's nå betegner utsiktene som negative for disse landene, betyr en nedgradering kan være i vente om situasjonen forverrer seg.

Manglende økonomisk vekst kan gjøre det vanskelig for de tre landene å få ned budsjettunderskuddene og gjennomføre varslede kutt, advarer Moody's.

Italias kredittverdighet er nedgradert fra A3 til A2, Spania fra A3 til A1 og Portugal fra Ba2 til Ba2. Slovakia og Slovenia er begge nedgradert fra A3 til A2, mens Malta er nedgradert til A3.

Moody's opplyser at nedgraderingene ville vært strengere om det ikke hadde vært for den besluttsomheten EU har vist i sin kriseinnsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike i faresonen I Frankrike er gjeldssituasjonen i ferd med å bli verre, og landet ligger dårligere an enn sammenlignbare land, ifølge Moody's. Frankrike er, sammen med Østerrike, allerede blitt nedgradert av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's.

Ifølge Moody's er det betydelig risiko for at franske styremakter ikke vil nå sine budsjettmål.

Frankrikes finansminister François Baroin sier han tar Moody's vurdering til etterretning.

- Vi er fast bestemt på å fortsette å gjennomføre tiltak for å styrke veksten, konkurransedyktigheten, sysselsettingen og budsjettbalansen, forsikrer han.

- Ingen vei utenom kutt Også i Storbritannia mener Moody's det er økt usikkerhet rundt landets evne til å gjennomføre planlagte sparetiltak.

Storbritannias finansminister George Osborne sier Moody's vurdering er en vekker for alle som måtte tro at landet slipper unna budsjettkutt.

- Dette er et bevis på at Storbritannia i dagens situasjon ikke kan la være å ta grep om statsgjelden, sier han.

Det er første gang det er satt spørsmålstegn ved Storbritannias kredittverdighet.

Nedgradert kredittverdighet kan føre til økt rente på statlige lån, noe som i sin tur vil gjøre gjelden vanskeligere å betjene.

(NTB)