MANGE SKADDE: Nattbilde av Ekofisk-senteret 23. september 1974. Hundrevis av tidligere oljearbeidere er blitt syke etter kjemisk eksponering.
Foto: Svein Hammerstad  / NTB / Scanpix
MANGE SKADDE: Nattbilde av Ekofisk-senteret 23. september 1974. Hundrevis av tidligere oljearbeidere er blitt syke etter kjemisk eksponering. Foto: Svein Hammerstad / NTB / ScanpixVis mer

- Kreft i oljebransjen må granskes

Venstre sjokkert over det høye antallet kreftsyke og nerveskadde oljearbeidere i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Søndag avslørte Dagbladet.no at giftskadde og kreftsyke nordmenn som jobbet på Ekofisk-feltet saksøker oljegiganten ConocoPhillips i USA. Også pårørende etter avdøde oljearbeidere er med i søksmålet.

I går skrev Dagbladet.no at tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn kjente hele 67 kolleger på Ekofisk-feltet i Nordsjøen som fikk kreft. Både Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt mener dette er oppsiktsvekkende og bør undersøkes nærmere.

Nå reagerer Venstres representant i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

- For mange helseskader
- Venstre ser med bekymring på de helseskadene som så mange av olje- og plattformarbeiderne har fått. Det er på tide at oljearbeidernes helsetilstand blir vurdert som helhet og ikke bare at enkelte blir undersøkt, sier André N. Skjelstad.

Venstre mener det ikke er tilstrekkelig å kartlegge eksponeringen oljearbeiderne er blitt utsatt for.

- Det har vært for mange helseskader, uten at man har gjennomført en skikkelig helseundersøkelse, sier Skjelstad.

- Jeg er overveldet og veldig fornøyd. Vi har vært i møte på Stortinget og lagt fram vår sak, uten at vi føler at så mye er skjedd. Det er kjempebra at politikerne nå engasjerer seg, sier giftskadde Jan Terje Biktjørn.

Vil også granske MS-saken
Venstre er ikke bare opptatt av at kreft og giftskader på Ekofisk blir satt under lupen, men ønsker også helsekartlegging av andre syke oljearbeiderede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Venstre vil nå vurdere å fremme et forslag på Stortinget om å kartlegge helseskadene. Det er foruroligende med en slik tilsynelatende overhyppighet av kreft, og hvis dette stemmer så er det helt nødvendig at det undersøkes nærmere, i tillegg bør man se nærmere på MS- saken på Statfjord, sier Venstres André N. Skjelstad til Dagbladet.no.

VIL HA HELSEKARTLEGGING: Venstres Andre Nikolai Skjelstad. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL HA HELSEKARTLEGGING: Venstres Andre Nikolai Skjelstad. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Tidlig på 90-tallet gikk MS-alarmen på Statfjordfeltet i Nordsjøen. Harry Stiegler Brevik var en av flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A som opplevde å få alvorlige utslag som synsforstyrrelser, lammelser og andre skader på nervesystemet.

- Det er veldig gledelig at politikerne kommer på banen. Ting bør skje. Jeg tror det er mange skadde som føler seg glemt. Kanskje det er dette som skal til for at de får tilbake trua og gløden, sier Harry Stiegler Brevik til Dagbladet.no.

Dagbladet.no er kjent med at turbinarbeidere fra de fleste felter i Nordsjøenhar blitt rammet av alvorlig skade på nervesystemet.

-  Jeg våkner grytidlig hver morgen med en knusende hodepine. Hele venstre side av kroppen er nummen. Dattera mi, som er tjue år, har aldri sett en far uten helseproblemer, har Brevik tidligere uttalt til Dagbladet.no.

GRISEJOBB: Oljeboring på Statfjord B i mai 1985. Oljeboring. FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIX
GRISEJOBB: Oljeboring på Statfjord B i mai 1985. Oljeboring. FOTO: Knut Nedrås / NTB / SCANPIX Vis mer