Kreft, neseblod, pusteproblemer og utslett

StatoilHydro-samarbeidspartner kan stå bak giftskandale i Irak.

SPYTTET BLOD: Danny Langford jobbet tidligere for KBR i Irak. Han fikk store helseproblemer. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/Scanpix
SPYTTET BLOD: Danny Langford jobbet tidligere for KBR i Irak. Han fikk store helseproblemer. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mulig giftskandale rulles opp i USA. Flere Irak-veteraner opplever store smerter, sykdom og pusteproblemer etter å ha kommet hjem etter endt tjeneste, og problemene hevdes nå å skyldes arbeid nær et vannrenseanlegg drevet av energigiganten KBR.

Voldsomme helseproblemer
Larry Roberta og James Gentry er blant soldatene som er rammet, og de to forteller til nyhetsbyrået AP som sine plager.

Roberta kan bare gå noen få meter før han ikke lenger får puste, han har smerter i brystet og kraftig hodepine og kan ikke sove uten sovetabletter.

Gentry hadde utslett, øre- og pusteproblemer - og har nå utviklet kreft flere steder i kroppen.

En tredje soldat, David Morre, opplevde kraftige blødninger fra nesen og så store pusteproblemer at han ikke kunne snakke. Han gikk bort ifjor - 42 år gammel.

Også ansatte hos KBR opplevde plager.

- Jeg spyttet blod, sier den tidligere KBR-ansatte Danny Langford til AP.

Til Kongressen
Det de tre og opp til 95 andre hadde til felles, skriver AP, var at de tjenestegjorde i nasjonalgarden i ørkenen i Irak i 2003 - og at oppgaven deres var å ivareta sikkerheten til arbeiderne på KBRs vannrenseanlegg.

Krigsveteranene hevder KBR er ansvarlige for deres lidelser - og spørsmålet har gått helt til topps i det politiske USA.

FIKK SMERTER OG PUSTEPROBLEMER: Larry Roberta går til søksmål mot KBR. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/Scanpix
FIKK SMERTER OG PUSTEPROBLEMER: Larry Roberta går til søksmål mot KBR. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/Scanpix Vis mer

Demokraten Evan Bayh akter å ta opp spørsmålet om hvordan soldatenes liv og helse skal ivaretas når giftige kjemikalier er involvert i Kongressen.

Bayh vil også få klarhet i ansvarsforholdet mellom private selskaper og det amerikanske forsvaret, og balansen mellom profittankegang og tilstrekkelig fokus på sikkerhet.

- Vi trenger å tenke nytt på dette området, noe denne saken viser, sier Bayh til AP.

Til retten

Før en politisk løsning er på plass akter krigsveteranene å ta saken til retten. Roberta, Gentry og flere andre berørte saksøker KBR og to datterselskap.

Saksøkerne hevder selskapene har undervurdert og skyggelagt de skadelige effektene av krom, og blåst av lidelsene deres som bagateller.

KRB nekter for å ha gjort noe galt. Selskaper sier i en uttalelse AP har fått tilgang til at de tok alle forholdsregler i omgangen med stoffet, og at de aldri har skadet noen soldater med vilje.

Samarbeider med StatoilHydro

22 juni i år offentliggjorde KBR at datterselskapet Granherne, som driver innen konsulentvirksomhet, har inngått en avtale med StatoilHydro.

GIFTSKANDALE: KBR, som har bånd til StatoilHydro, kan ha ansvaret for omfattende skader på amerikanske krigsveteraner. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/Scanpix
GIFTSKANDALE: KBR, som har bånd til StatoilHydro, kan ha ansvaret for omfattende skader på amerikanske krigsveteraner. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/Scanpix Vis mer

Selskapet skal delta i en konseptstudie av Gullfaks 2030-prosjektet. Hensikten er å øke gassfeltets produksjon

Granherne har ifølge offshore-nettstedet Oil Info også tidligere utført konsulenttjenester for den norske industrigiganten.

I en uttalelse kondolerer giganten, som har over 50 000 ansatte, familiene til de omkomne soldatene.