Kreft, neseblod, pusteproblemer og utslett

StatoilHydro-samarbeidspartner kan stå bak giftskandale i Irak.

SPYTTET BLOD: Danny Langford jobbet tidligere for KBR i Irak. Han fikk store helseproblemer. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/Scanpix
SPYTTET BLOD: Danny Langford jobbet tidligere for KBR i Irak. Han fikk store helseproblemer. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): En mulig giftskandale rulles opp i USA. Flere Irak-veteraner opplever store smerter, sykdom og pusteproblemer etter å ha kommet hjem etter endt tjeneste, og problemene hevdes nå å skyldes arbeid nær et vannrenseanlegg drevet av energigiganten KBR.

Voldsomme helseproblemerLarry Roberta og James Gentry er blant soldatene som er rammet, og de to forteller til nyhetsbyrået AP som sine plager.

Roberta kan bare gå noen få meter før han ikke lenger får puste, han har smerter i brystet og kraftig hodepine og kan ikke sove uten sovetabletter.

Gentry hadde utslett, øre- og pusteproblemer - og har nå utviklet kreft flere steder i kroppen.

En tredje soldat, David Morre, opplevde kraftige blødninger fra nesen og så store pusteproblemer at han ikke kunne snakke. Han gikk bort ifjor - 42 år gammel.

Også ansatte hos KBR opplevde plager.

- Jeg spyttet blod, sier den tidligere KBR-ansatte Danny Langford til AP.

Til KongressenDet de tre og opp til 95 andre hadde til felles, skriver AP, var at de tjenestegjorde i nasjonalgarden i ørkenen i Irak i 2003 - og at oppgaven deres var å ivareta sikkerheten til arbeiderne på KBRs vannrenseanlegg.Krigsveteranene hevder KBR er ansvarlige for deres lidelser - og spørsmålet har gått helt til topps i det politiske USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer