Kreft-syke får hjelp i Sverige

Om en uke åpner Radiumhospitalet ei pasientbru til utlandet for strålebehandling av kreftsyke. Brua skal gå til sykehus i Malmö og Vrebro. Mellom 40 og 60 norske pasienter vil få behandling i Sverige. - Det vil først og fremst dreie seg om brystkreftpasienter som skal ha helbredende strålebehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er i ferd med å undertegne avtalene med sykehusene, og de første pasientene vil bli sendt til Sverige om en drøy uke, sier avdelingsoverlege Stener Kvinnsland ved Radiumhospitalet.

Alvorlig kreftsyke vil ikke bli sendt ut av landet. Det er første gang ei slik pasientbru settes i gang fra Norge, sier sykehusets direktør, Jan Vincents Johannessen.
Pasientbrua skal avhjelpe den voksende køen av kreftsyke som ikke får strålebehandling ved Radiumhospitalet.

Køene vokser

Pasientkøen for strålebehandling på Radiumhospitalet økte fra 200 til 250 på få uker i februar, og sykehuset ville ikke gi pasientene falske forhåpninger om behandling. Radiumhospitalet ga derfor Sosial- og helsedepartementet beskjed om at sykehuset måtte avslå søknader om strålebehandling til svært syke kreftpasienter. Årsaken var akutt mangel på stråleterapeuter. Køen på Radiumhospitalet er i dag på 250 pasienter og krisen er like akutt på andre sykehus i landet.

Helseminister Dagfinn Høybråten reagerte på henvendelsen fra Radiumhospitalet med å vurdere ei midlertidig pasientbru til utlandet for å avhjelpe krisen.
Radiumhospitalets avtale med svenske sykehus har derfor full ryggdekning hos Høybråten.

Nye spesialister

- Pasientbrua innebærer at pasienten reiser med fly eller tog til Sverige. De bor på sykehotell og får en behandling som samlet tar inntil seks uker. Pasientene vil reise fram og tilbake flere ganger, sier Johannessen.

Pasientbrua skal ikke koste pasient eller fylke mer enn behandlingen ved Radiumhospitalet koster i dag.

- Sosial- og helsedepartementet må skaffe til veie mellomlegget, sier Jan Vincents Johannessen.