Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftbarn sliter med etterskader

20 prosent av barn som overlever kreft, sliter med psykiske eller fysiske ettervirkninger, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 av 120 barn overlever kreft, men mange av dem føler seg forlatt og glemt etter at behandlingen er avsluttet, skriver Aftenposten.

I dag starter en konferanse i regi av Den norske kreftforening som fokuserer på nettopp denne problematikken. Fagfolk skal sammen med tidligere kreftbarn drøfte hvordan man kan unngå at barn som behandles for kreft i dag får tilsvarende problem.

Nå er de første barna som fikk livreddende kreftbehandling for 20 til 30 år siden blitt voksne. Dermed ser forskerne først nå omfanget av senskadene, skriver Aftenposten.

- Alltid alene

Ingrid Frostad (23) ble behandlet for hjernesvulst som liten. Hun forteller om sine minner fra barneskolen i dagens Aftenposten:

- Jeg var alltid alene i skolegården. Skolekameratene mine sto i en ring og jeg sto alltid litt utenfor.

- Ensomhetsfølelsen jeg hadde da alle trakk seg unna, er vond å tenke tilbake på. Skolen hadde ingen forståelse for mine problemer, forteller Ingrid Frostad, som fortsatt har problemer med hørsel, balanse, koordinasjon og orientering.

Merket for livet

Dagens behandling er mer skånsom og tilrettelagt. Helsepersonell er også mer oppmerksom på senskader, men fortsatt blir mange barn som er behandlet for kreft merket for livet, skriver Aftenposten.

- Vi er ofte i kontakt med skolen, og er også i klassen til den kreftsyke og forteller om hva skolekameraten har vært gjennom, forteller psykolog Linda Støylen Holen i Den norske kreftforening til Aftenposten.

Men hun innrømmer at det til en viss grad fortsatt er tilfeldig hvilken oppfølging barna får etter endt behandling.