Joe Biden

Kreftblemme under tale

Under en pressekonferanse hevdet USAs president Joe Biden at han har kreft. Men ifølge presidentens lege har ikke Biden kreft på nåværende tidspunkt.

KREFT: President Joe Biden sa under en tale om klimaendringer på onsdag at han har kreft. Foto: Scott Eisen / Getty Images / AFP / NTB
KREFT: President Joe Biden sa under en tale om klimaendringer på onsdag at han har kreft. Foto: Scott Eisen / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Under en tale om global oppvarming onsdag hevdet president Joe Biden at han har hudkreft. Han anslår at det skyldes forurensning og oljesøl. Det skriver flere medier, blant andre Newsweek.

- Det er grunnen til at jeg og så mange andre mennesker jeg vokste opp med har kreft, og hvorfor Delaware hadde den høyeste kreftraten i landet, sa Biden.

Under talen i Massachusetts nevnte presidenten at spesifikt utslippene fra oljeraffinerier, som ligger i nærheten av hans barndomshjem i Claymont i Delaware, forurenset så mye at folk måtte tørke olje av frontruta på bilen for å kunne kjøre.

Ikke påvist kreft

Det er riktig at Biden - før han tiltrådte som president for USA - hadde hudkreft.

Men ifølge Bidens lege Kevin O'Connor lider 79-åringen ikke på nåværende tidspunkt av noen form for kreft. Det kommer fram i en offentlig rapport fra Det hvite hus om helsa til presidenten.

«Det er ingen områder med mistanke om hudkreft på dette tidspunktet», heter det i rapporten fra 2021.

Talsmann for Det hvite hus, Andrew Bates, viser til en Twitter-melding fra Washington Post-spaltist Glenn Kessler, der han påpeker at Biden hadde «ikke-melanom hudkreft» (som ikke er føflekk-kreft) før han tiltrådte.

Det er likevel uklart hvorfor Biden valgte å snakke i nåtid om sin erfaring med hudkreft.

«Mye tid i sola»

Ikke-melanom hudkreft er en vanlig form for kreft som spesielt kan forekomme blant eldre. Den er vanligvis ikke livstruende.

Ifølge Bidens lege O'Connor skyldtes presidentens hudkreft for mye tid i sola uten beskyttelse.

Det står imidlertid ikke noe i rapporten om eksponering for klimautslipp, som Biden selv hevder.

«Det er godt etablert at president Biden tilbrakte mye tid i sola i sin ungdom», skriver O'Connor i rapporten.

SPRÅKBLEMME: Det går skikkelig galt for president Joe Biden under en minnemarkering for holocaust. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Noe er alvorlig galt

Joe Biden (79) er den eldste amerikanske presidenten noensinne, og flere har gjentatte ganger stilt spørsmål om hans mentale og fysiske helse. Bidens kritikere, hovedsakelig republikanere, mener han er for gammel og slurvete til å styre landet.

- Hva skjer nå? De som krevde at Trump skulle ta en kognitiv test, hva gjør de? Noe er alvorlig galt med mannen.

Det sier den republikanske kongressmannen Ronny Jackson, som både har vært lege for Donald Trump og Barack Obama, til Fox News.

Trump var ikke nådig med USAs nåværende president under valgkampen. Han anklaget ham i bunn og grunn for å være dement og kalte Biden for «Sleepy Joe».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer