Kreftboom i oljesand-området

Elvene fulle av arsenikk og kvikksølv. Indianere ber Statoil holde seg unna.

ØDELEGGENDE: Oljesandprosjektet gjør store innhogg i naturen i Alberta. Statoil benekter ikke miljøskadene, men går likevel videre med prosjektet. Naturvernere er opprørt over Statens passivitet. Foto: AFP PHOTO/David BOILY/Scanpix
ØDELEGGENDE: Oljesandprosjektet gjør store innhogg i naturen i Alberta. Statoil benekter ikke miljøskadene, men går likevel videre med prosjektet. Naturvernere er opprørt over Statens passivitet. Foto: AFP PHOTO/David BOILY/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): I går stemte aksjonærene i StatoilHydro imot å trekke selskapet ut av det omstridte oljesandprosjektet i Alberta, Canada.

Prosjektet er omstridt fordi det fører med seg større CO2-utslipp enn vanlig olje- og gassdrift og ødelegger de kanadiske skogene.

30 prosent flere krefttilfellerMen også liv og helse står på spill som følge av oljesandutvinningen som den norske staten har stemt ja til å bli en del av.

For få år tilbake fant legen John O´Connor at antall krefttilfeller blant indianere i landsbyen Fort Chipewyan, som ligger nedstrøms for oljesandområdet, var 30 prosent høyere enn normalt.

-  Det syntes jeg var merkelig. Dette er en avsidesliggende landsby hvor de 1200 innbyggere ikke har kontakt med noen form for forurensing og hvorav 80 prosent spiser mat som er jaktet og fisket, forteller John O´Connor til Dagbladet.no.

Kan ikke bade eller spise fiskPrøver tatt i 2007 viste at nivået av arsenikk og kvikksølv i mat og vann var så høye at gravide, barn og ammende ikke lenger får lov til å spise fisk eller bade i elva. Alle andre bør spise fisk maks en gang i uka — og ellers på eget ansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer