Kreften tok tøffingen

TØFFING: Robert Mitchum ... måtte gi opp for lungekreften ... Foto: NTB/AP Robert Mitchum, en av Hollywoods siste store stjerner, døde i går 79 år gammel. Skuespilleren som var kjent for sin kyniske, tøffe stil og sitt grovbarkede utseende spilte i den norske filmen «Pakten» i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mitchum er filmstjernen som vi alle husker fra vi var små. Jeg ble kjent med ham som en følsom og kanskje litt ensom type da vi jobbet med innspillingen av «Pakten», sier Leidulv Risan, som regisserte «Pakten».

Robert Mitchum døde av lungekreft i sitt eget hjem i Santa Monica. Denne diagnosen fikk han i vår.

Kynisk type

Robert Mitchum hadde en kynisk og nesten bitter, men også analytisk, måte å uttrykke seg på som skuespiller. Han formidlet mye med små virkemidler, og er en av de skuespillere jeg har satt svært høyt, sier Risan.

Mitchum var en av de siste store hollywoodstjernene fra glansdagene.Han har hatt store roller i et stort antall filmer. De største rollene han huskes for er «The Story of G.I. Joe» 1945, eller «Krigskorrespondenten» som filmen het på norsk, og «Cape Fear» fra 1962. Den siste store filmen han spilte i var «Dead Man» fra 1996 sammen med Johnny Depp.

Skiftet sjelden

Etter 50 år i filmbransjen var Robert Mitchum fortsatt tøff som granitt.

- De som virkelig kjenner meg og har kjent meg i lang tid, vet at jeg aldri har byttet ut noe som helst ved meg selv, det eneste måtte være sokker og underbukser. Jeg har aldri gjort noe for å bli noe spesielt, eller stjerne for den saks skyld. Jeg tok de sjansene jeg fikk og gjorde det beste ut av dem, sa han under et av sine siste intervjuer.

I filmen «Pakten» spiller Mitchum en av fire gamle studiekamerater som tilbrakte noen år ved et universitet i Tyskland like før annen verdenskrig. Han spilte her sammen med Espen Skjønberg, Cliff Robertson og Erland Josephson.

FILMBILDE: Robert Mitchum med Marilyn Monroe ... i filmen «De fortaptes elv» («River of No Return») fra 1954 ...