- Krefter i sving

Et knippe Skien-elever fikk se naturkreftene på nært hold i sin egen skolegård. Meteorologen sier det bare er å nyte fenomenet - på trygg avstand.

HOLD PÅ HATTEN: En såkalt «dust devil», eller en støvvirvel, fikk herje fritt i en skolegård på Gulset ungdomsskole. Metrolog ved Metrologisk institutt Espen Biseth Granan sier det kommer av at det går mot varmere tider. Vis mer
Publisert

- Gutta! Det er en tornado! roper en elev i en video Dagbladet har fått tilsendt.

Elevene ved Gulset ungdomsskole ble møtt med et uvanlig syn i skolegården mandag ettermiddag.

15 år gamle Christoffer Erntsen forteller at han nettopp hadde kommet tilbake fra utegymtimen da han la merke til noe gjennom vinduet i gymbygningen.

- Jeg så først noen vindkast, som jeg trodde var helt vanlige. Men så begynte det å samle seg i en sirkel, sier han til Dagbladet.

Erntsen forteller at vinden blant annet dro med seg et håndballmål et lite stykke, og at mye sand ble kastet rundt. Virvelen, som var sterkest i noen minutter, fikk tankene til å gå til tornadoer, forteller 15-åringen.

- Jeg tenkte at enten får vi risikere å filme det, eller så får vi gå inn og håpe på at det ikke er farlig, sier Erntsen.

Elevene skjønte imidlertid raskt at det ikke var stor fare på ferde, forteller han.

- Alle gutta løp ut. Vi syntes egentlig bare at det var gøy, men vi syntes det var rart å se i Norge.

- Vårtegn

Erntsen valgte å ta sjansen på å flikke opp mobilen og filme virvelen.

Det er vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt glad for.

- Det er jo en riktig så morsom videosnutt - rent faglig sett, i hvert fall. Det er jo nesten et slags vårtegn. Vi pleier å få noen slike videosnutter på vårparten, når været er som det er nå, sier han til Dagbladet.

Granan forteller at det vi ser på videoen ikke er en tornado, men en støvvirvel - eller «dust devil» på engelsk.

- I en tornado er det helt andre mekanismer, krefter og størrelser i bildet. Men det kan oppleves som en liten tornado. Tornadoer er også luft i rotasjon. Og som vi ser i videoen, kan støvvirvler også ha bra styrke, og de kan heve seg bra vertikalt, sier han.

Varm luft

Granan forklarer at klarvær og mye sol gjør at bakken blir varmet opp, mens luften over har en lavere temperatur.

- Ved våre stasjoner måler vi gjerne temperaturen i rundt to meters høyde. Rundt Skien er det vel bare rundt ti grader, kanskje. Når man får en slik solinnstråling, gjerne på asfalt og den slags materiale, får man en skarp temperaturforskjell mellom bakken og lufta over, sier meteorologen.

Varm luft vil alltid stige, og kald luft trekker nedover.

- Vekselvirkningen, når de to beveger seg i forhold til hverandre, skaper denne rotasjonen.

Legg til litt støv, og virvelen blir godt synlig.

- Kan bli smådramatisk

Han sier virvelen på videoen ser kraftig ut.

- Det ser dramatisk ut. Den er noen meter høy, og det er bra bevegelse på støvet vi ser i videoen. Når håndballmål begynner å bevege seg, som jo veier noen kilo, så kan det jo bli smådramatisk. Det er klart, det er krefter i sving her. Håndballmålet viser jo det, sier Granan.

Granan har følgende råd til folk som kommer over en slik støvvirvel:

- Nyt det på trygg avstand. Og ta gjerne fram mobilkameraet og ta fine bilder.

Meteorologen roser Erntsens filmferdigheter.

- Det er sjelden vi får inn så gode videoer. Det synes jeg var litt spennende, i hvert fall når det kommer herfra i «nabolaget». Det gjør det interessant. Han har vært oppmerksom og har fanget dette på en interessant måte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer