Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftfarlig arbeidsmiljø

Direktoratet for arbeidstilsynet vurderer å melde de tre silisiumkarbidverkene i Norge til politiet. Arbeiderne i denne industrien får lungekreft dobbelt så ofte som andre, og lite er blitt gjort for å minske helsefaren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftfaren i denne industrien har vært kjent siden slutten av 80-tallet. Og nå viser deg seg at dødeligheten er større enn ventet blant de ansatte ved de tre norske silisiumkarbidverkene - Norton Arendal, Norton Lillesand og Orkla Exolon i Orkanger, ifølge en nyere undersøkelse utført av Kreftregisteret.

Kreftregisteret har påvist uvanlig mange tilfeller av lungekreft, magekreft og leppekreft hos silisium-arbeiderne.

Det er det støvete arbeidsmiljøet som forårsaker kreften. Støvet inneholder mikroskopiske silisiumkarbidfibre. Silisiumkarbid blir produsert av kvartssand og petroleumskoks, og blir blant annet brukt som slipemiddel.

- Dette er forhold som har eksistert i årevis, og industrien har vært kjent med at de har drevet produksjon under helsefarlige vilkår. Vi ser svært alvorlig på de helsefarene som nå er blitt dokumentert, sier Wedege i direktoratet for arbeidstilynet til Klassekampen. Han opplyser også at det kan bli aktuelt å sette nye grenseverdier for forekomsten av helsefarlig støv på silisiumkarbidverkene.

(NTB)