Kreftfarlig stoff i barnehage-sand

Store mengder av det kreftfremkallende stoffet arsen ble funnet i sanden i 19 av 21 undersøkte barnehager i Bergen. Stoffet stammer fra de trykkimpregnerte trematerialene som brukes i sandkasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens institutt for folkehelse vil at Statens forurensningstilsyn (SFT) skal forby kommunene å bruke sand med for høyt arseninnhold, skriver Kommunal Rapport.

Folkehelsa har sammen med Norges geologiske undersøkelser (NGU) analysert sand i barnehager, parker og lekeplasser i Trondheim og Bergen.

Prøvene fra Bergen viser at sanden enkelte steder inneholder opptil 20 ganger høyere verdier av arsen enn det SFT mener er akseptabelt.

Tilsvarende undersøkelser gjennomført av miljøavdelingen i Trondheim kommune i 1997 påviste også relativt mye arsen i sanden i barnehagene.

Forsker Rolf Tore Ottesen sier at resultatet av undersøkelsen var overraskende. Sand i sandkasser er ikke blitt analysert før. Han sier til Bergens Tidende at alle barnehager i landet bør gripe fatt i dette problemet.

Arsen «lekker» inn i sanden fra trykkimpregnert materiale i treverket i sandkassen. Barn får i seg det kreftfremkallende stoffet når de spiser sand, og det gjør de aller fleste barn.

- Barnehager som har trykkimpregnerte materialer i nærkontakt med sand, bør få sjekket arseninnholdet. Aller helst bør arsen-materialene byttes ut med andre materialer. Som et minimum må materialene beises eller oljes hvert år, noe som hindrer at de fortsetter å «lekke» arsen, sier Ottesen.