UVERDIG: - Bruker man lang eller kort tid på forhandlinger, så får man ta medisinene i bruk og deretter reforhandle priser etter hvert. Det blir et uverdig spill dette her, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
UVERDIG: - Bruker man lang eller kort tid på forhandlinger, så får man ta medisinene i bruk og deretter reforhandle priser etter hvert. Det blir et uverdig spill dette her, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Kreftforeningen anklager Helsedirektoratet for uverdig spill

Direktoratet nektet å godta hemmelighold - droppet kreftmedisinen ipilimumab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet har fått mye kritikk etter at det i forrige uke ble kjent at ledelsen ikke følger anbefalingen til sin egen ekspertgruppe og sier nei til to dyre legemidler.

Det dreier seg om ipilimumab mot føflekkreft med spredning og abirateron mot prostatakreft.

I en kronikk på NRKs nettsider idag skriver helsedirektør Bjørn Guldvog at det hadde vært forhandlinger mellom direktoratet og produsenten av ipilimumab i et forsøk på å redusere prisen.

Nå går Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel ut med anklager om uverdig spill.

Vil ha åpenhet
Ifølge Guldvogs kronikk førte ikke forhandlingene fram.

- Vi fikk tilbud om å inngå en hemmelig avtale om pris. Vi avviste det fordi vi er opptatt av rettferdighet og likeverd i den norske helsetjenesten, og vi må ha åpenhet om hvordan ressursene benyttes, sier Guldvog til NRK.

Så langt er medisinen, ifølge NTB, tatt i bruk i elleve land i Europa. Svenske forhandlere NRK har vært i kontakt med, sier at rabatten som gis kan være opp mot 50 prosent.

- Uverdig spill - Vi har hatt tradisjon for å akseptere priser som ligger i størrelsesorden 50 prosent av den prisen vi opprinnelig fikk fra produsenten, sier Guldvog, men som gjentar holdningen mot å inngå hemmelige avtaler.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er opprørt og finner ikke argumentene om hemmelig prisavslag formildende for statens beslutning.

- Det aller viktigste er at pasienten får disse medisinene. Og bruker man lang eller kort tid på forhandlinger, så får man ta medisinene i bruk og deretter reforhandle priser etter hvert. Det blir et uverdig spill dette her, sier Ryel.
NTB