Kreftforeningen krever slutt på taxfree-tobakk

I dag koster en pakke sigaretter 90 kroner i vanlig butikk, mens prisen på taxfree ligger på rundt en tredel.

TAXFREE-TOBAKK: Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Blant unge i alderen 16- 24 år er det i dag 26 prosent som røyker daglig eller av og til. Foto: Berit Roald / Scanpix
TAXFREE-TOBAKK: Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Blant unge i alderen 16- 24 år er det i dag 26 prosent som røyker daglig eller av og til. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Taxfree-kvoten må bort, krever de.

- Tollkvoten for tobakk må fjernes, krever generalsekretær Geir Riise i Den norske legeforening. Han får støtte av Kreftforeningen:

- Tobakkssalg må i fremtiden fjernes fra taxfree-handel på flyplasser og skip, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til Vårt Land.

I dag koster en pakke sigaretter 90 kroner i vanlig butikk, mens prisen på taxfree ligger på rundt en tredel.

Helsedepartementet har sendt en rekke endringer i tobakksskadeloven på høring. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ønsker blant annet å begrense ungdoms tilgang til tobakk og styrke vernet mot passiv røyking.

- Klarer vi å drive tobakksbruken ned til et minimum i løpet av de nærmeste årene, kan epidemien av tobakkssykdommene være borte når vi nærmer oss år 2050, skriver departementet i høringsbrevet.

- Prisvirkemiddelet er anerkjent av WHO som et av de viktigste når det gjelder å begrense tobakksbruk. I tillegg opprettholder taxfree-handelen normalisering av tobakksprodukter og svekker virkningen av det generelle oppstillingsforbudet vi ellers har i Norge, skriver Ryel i Kreftforeningen høringssvaret til Helsedepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer