Kreftforeningen krever slutt på taxfree-tobakk

I dag koster en pakke sigaretter 90 kroner i vanlig butikk, mens prisen på taxfree ligger på rundt en tredel.

TAXFREE-TOBAKK: Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Blant unge i alderen 16- 24 år er det i dag 26 prosent som røyker daglig eller av og til. Foto: Berit Roald / Scanpix
TAXFREE-TOBAKK: Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Blant unge i alderen 16- 24 år er det i dag 26 prosent som røyker daglig eller av og til. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftforeningen og Legeforeningen vil ha slutt på muligheten til å kjøpe billig tobakk på utenlandsreiser. Taxfree-kvoten må bort, krever de.

- Tollkvoten for tobakk må fjernes, krever generalsekretær Geir Riise i Den norske legeforening. Han får støtte av Kreftforeningen:

- Tobakkssalg må i fremtiden fjernes fra taxfree-handel på flyplasser og skip, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til Vårt Land.

I dag koster en pakke sigaretter 90 kroner i vanlig butikk, mens prisen på taxfree ligger på rundt en tredel.

Helsedepartementet har sendt en rekke endringer i tobakksskadeloven på høring. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ønsker blant annet å begrense ungdoms tilgang til tobakk og styrke vernet mot passiv røyking.

- Klarer vi å drive tobakksbruken ned til et minimum i løpet av de nærmeste årene, kan epidemien av tobakkssykdommene være borte når vi nærmer oss år 2050, skriver departementet i høringsbrevet.

- Prisvirkemiddelet er anerkjent av WHO som et av de viktigste når det gjelder å begrense tobakksbruk. I tillegg opprettholder taxfree-handelen normalisering av tobakksprodukter og svekker virkningen av det generelle oppstillingsforbudet vi ellers har i Norge, skriver Ryel i Kreftforeningen høringssvaret til Helsedepartementet.

Blant unge i alderen 16- 24 år er det i dag 26 prosent som røyker daglig eller av og til.

(NTB)