Kreftforeningen ut mot Listhaug

- Setter folkehelsearbeidet mange tiår tilbake.

NY MINISTER: Sylvi Listhaug ble fredag utropt til eldre- og folkehelseminister. Her med statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY MINISTER: Sylvi Listhaug ble fredag utropt til eldre- og folkehelseminister. Her med statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kreftforeningen mener at Sylvi Listhaug ikke er skikket som folkehelseminister etter at hun sa at «folk må få røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de vil».

Det skriver ABC Nyheter.

- Vi mener rollen bør flyttes til noen som har større engasjement for og forstår viktigheten av folkehelsearbeid. En som forstår at det er mye bedre å forebygge sykdom enn det er å reparere etterpå, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til avisa.

- Når hun har denne innstillingen med hatten som folkehelseminister på seg, setter det folkehelsearbeidet mange tiår tilbake. Sylvi Listhaug er retorisk god, så det at hun sier dette vil få effekt, sier Ryel.

TILBAKE IGJEN: Nestleder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug blir ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Bakgrunnen er eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaugs (Frp) uttalelser til NRK søndag, hvor hun blant annet sier at «folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt så mye de vil». Listhaug uttalte også at hun ikke har planer om å være moralpoliti, og at hun ikke kommer til å fortelle folk hvordan de skal leve livene sine.

Ryel reagerer på at Listhaug peker på ting man vet øker risiko for en rekke alvorlige sykdommer, og sier at det er greit.

GARDERMOEN: Sylvi Listhaug ankommer Frp's landsmøte få timer etter det ble kjent at hun igjen blir minister. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Vi er både skuffa og litt forundret over at hun har uttalt seg slik, fordi rollen som folkehelseminister er å jobbe med risiko for sykdom og å tilrettelegge for at folk kan leve best mulig liv, med best mulig helse, sier hun.

Listhaug svarer slik i en e-post til ABC Nyheter:

- Dette er ingen oppfordring til at folk skal røyke mer, eller starte å røyke. Tvert imot er nok både Ryel og jeg enig om at det beste er å la være. Men jeg vil ikke være moralpoliti..