Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftformene vi kan forebygge øker mest

Nye tall fra Kreftregisteret.

ØKER: Lungekreft blant kvinner øker fortsatt. Foto: NTB / Scanpix
ØKER: Lungekreft blant kvinner øker fortsatt. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 fikk 31 651 personer en kreftdiagnose, 2,8 prosent flere enn året før. Dette viser Cancer in Norway 2014 som Kreftregisteret la fram på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

- Det er en økning i forekomsten av kreftformer som er mulig å forebygge. Dessverre tar det lang tid å endre vaner, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Direktør: Giske Ursin, Kreftregisteret.
Direktør: Giske Ursin, Kreftregisteret. Vis mer

Vi blir eldre, og derfor vil flere personer få en kreftdiagnose. Men ratene, antall tilfeller per 100 000, øker også. Særlig forekomsten av lunge-, føflekk og HPV-virus utløst kreft har en økende forekomst.

Flere overlever I 2014 døde 10 971 personer av kreft. Flere overlever nå kreft. Langtidsoverlevelsen har doblet seg på 10 år.

Blant kvinner er de vanligste kreftformene brystkreft, tykk- og endetarms- og lungekreft. Blant menn er prostatakreft den vanligste formen, også for menn følger så tykk- og endetarms- og så lungekreft.

Antall tilfeller med tarmkreft ligger på samme nivå som i 2013. Lungekreft og føflekkreft øker.

Stor bekymring - Av føflekkreft har det vært en stor økning både hos kvinner og menn. Det er den største bekymringen, sier Ursin.

Lunge, tykk- og endetarmskreft er kreftformene som fører til flest dødsfall.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, lurer på om vi gjør nok for å forebygge kreft og stille tidlig diagnose.

- For å redusere omfanget av kreft, kan både vi som enkeltmennesker og vi som samfunn gjøre mer, sier Ryel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media