Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftfrykt blant sykehusansatte

TRONDHEIM (Dagbladet): Ansatte ved Isotoplaboratoriet ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT) frykter at de i flere år har vært utsatt for farlig, radioaktiv gass. - Skandale, sier de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rapport fra en utstyrsleverandør har skapt alvorlig bekymring: Ifølge rapporten har det vært uakseptable stråledoser i et av undersøkelsesrommene.

I rapporten heter det også at sykehuset risikerer erstatningskrav på grunn av radioaktive lekkasjer fra utstyret som brukes til lungeundersøkelser.

- Mange av oss har jobbet her i en årrekke. Vi er beviselig blitt utsatt for stråling, i store mengder. Hvordan påvirker dette helsa vår? Får vi lungekreft om 10- 15 år? Kan noen svare ja eller nei på det? spør ansatte ved Isotoplaboratoriet.

De sier de frykter represalier, og ønsker ikke å stå fram.

Stanset øyeblikkelig

Avdeling for klinisk kjemi ved RiT mottok rapporten fra kjernekjemiker Eirik Gundersen i firmaet Laborel AS 15. juli i år.

Da avdelingsoverlege Kristian S. Bjerve fikk se rapporten dagen etter, stanset han øyeblikkelig arbeidet i det aktuelle rommet, Lab 1.

Laborel AS har levert utstyr for seks millioner kroner til Isotoplaboratoriet, men firmaet får ikke det kostbare utstyret til å virke. Ifølge firmaet er det for høy bakgrunnsstråling, noe som skal skyldes dårlig ventilasjon og lekkasjer fra apparater som brukes til undersøkelsen ventilasjonscintigrafi.

Denne undersøkelsen gjøres ved at pasientene puster inn små mengder radioaktiv gass.

Rapporten berefter lab-personalets mistanke om at mye av gassen ikke er gått dit den skal, men rett ut i rommet. Avtrekket skal ha vært for dårlig.

Avdramatiserer

Professor dr.med. Kristian S. Bjerve sier til Dagbladet at han ikke ser noen dramatikk i situasjonen som har oppstått.

- Som øverste ansvarlige må jeg sørge for at vi får tenkt oss om, og at vi får vurdert om dette er riktig. Vi har ingen andre indikasjoner på at vi har hatt for høye eksponeringer på personalet enn dette firmaets rapport. Ingen av de forskjellige systemene vi bruker for å følge personalet vårt har vært i stand til å måle noen som helst eksponering tidligere, sier han.

«Bør opphøre»

Et isotoplaboratorium kan sammenliknes med et røntgenlaboratorium: I stedet for å sende stråler gjennom pasientene, puttes det radioaktive forbindelser inn i dem, for fotografering.

Rapporten fra Laborel AS, som Dagbladet har en kopi av, slår fast at pasientundersøkelsene bør «opphøre inntil tilfredsstillende ventilasjon er på plass».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!