- Kreftgåten skal løses

Fylkesordfører Helga Pedersen i Finnmark krever alle kort på bordet og setter sin lit til en uavhengig granskingskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele landet står radarenker fram. De er kvinner som selv mener de har mistet sine menn i kreft fordi de var i tjeneste på radarstasjoner. Nå vil de ha sannheten.

Finnmarks fylkesordfører Helga Pedersen og Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen besøkte søndag ei gate i Vardø der det er registrert spesielt mange kreftdødsfall og kreftdiagnoser.

Ordføreren forteller at det nylig er oppdaget en opphoping av godartede svulster og mange tilfeller av brystkreft.

-  Det kan ha en helt naturlig forklaring, men det er nødvendig å få klare svar.

Han mener selv at prøvesprengningene av atombomber på Novaja Zemlja ikke langt unna, også kan være en mulig årsak til mye sykdom i byen.

Full åpenhet

-  Det skal vi ha full åpenhet om nå. Jeg stoler på at det blir satt ned en uavhengig granskingskommisjon, sier Mortensen.

Fylkesordfører Helga Pedersen i Finnmark er godt fornøyd med at leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Ågot Valle (SV) har slått fast at Stortinget må sette ned en uavhengig granskingskommisjon.

STOLER PÅ VALLA: Fylkesordfører i Finnmark Helga Pedersen og Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen. Foto: Ingun A. Mæhlum
STOLER PÅ VALLA: Fylkesordfører i Finnmark Helga Pedersen og Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Denne kommisjonen må se på om det blant militært mannskap er en sammenheng mellom krefttilfellene og radarjobbing. Det må også ses på mulig helsepåvirkning av sivilbefolkning både før og nå, mener fylkesordføreren.

-  Dessuten må det bli en full gjennomgang av hva Forsvaret har visst og ikke visst om dette.

Ikke bare radar

-  Mannen min arbeidet på en meget hemmelig stasjon som fortsatt er i drift. De drev ikke med radar, men en meget sterk radiotype. På den stasjonen fikk ingen guttebarn, bare jentebarn, og jeg husker vi snakket mye om at det var den sterke strålingen. Han arbeidet der fra 1966 til han døde av kreft bare 54 år gammel. De var bare noen få mann, og jeg vet at minst to-tre til er døde av kreft, forteller enken.

Hun er fortvilt over at det ikke finnes noen å snakke med om dette og som er villig til å gi noen svar.

Fikk nok

Nylig gikk hun til politistasjonen i hjembyen for å få vite om det var noen hun kunne kontakte. Forsvaret snakket allerede i forrige uke om å opprette en «hotline». Fortsatt er ingenting skjedd.

-  Mannen min var ansatt i Luftforsvaret, men arbeidet i sivilt. Jeg har skrevet under på å ikke snakke om det han gjorde eller hva han jobbet med, men nå er det nok. Jeg vet det var snakk om meget sterke radiostråler som bare sto på noen sekunder hver gang det var nødvendig. Var det dette som gjorde at han og de andre fikk kreft? spør enken.

Flere andre kilder internt i Forsvaret forteller om denne type hemmelige anlegg med utgangseffekt på 50 000 watt.

Ingen strålesikkerhet

Fra norske marinefartøyer forteller flere tidligere offiserer om mangel på strålesikkerhet.

-  Jeg har jobbet i 38 år i Sjøforsvaret og spurte allerede fra starten av etter sikkerhetsinformasjon rundt stråling fra radar og radio. Jeg fikk aldri noe svar. Du kan jo tenke deg selv, sier sjøforsvarsveteranen.

Forsker Richard A. Albanese ved US Air Force Research Lab i Texas slår i flere av sine militære rapporter fast at det ikke er avklart om lav bølgefrekvens er ufarlig for folks helse.

Han er svært kritisk til at det som blir kalt internasjonale sikkerhetsstandarder blir brukt ved målinger av den type Statens strålevern foretar. Han sier disse sikkerhetsstandardene ikke er medisinsk bevist eller forsket på.