CORONAFRYKT: Kreftforeningen mener frykt for coronasmitte kan være en årsak til at folk med kreftsymptomer har vegret seg for å oppsøke helsevesenet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
CORONAFRYKT: Kreftforeningen mener frykt for coronasmitte kan være en årsak til at folk med kreftsymptomer har vegret seg for å oppsøke helsevesenet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset

Kreftkrise: - Kan føre til at flere dør

I april førte coronavirusutbruddet til kraftig nedgang i nye kreftpasienter til behandling. Tallene for mai er enda verre.

Publisert

Helsedirektoratet fører statistikk over såkalte kreftpakkeforløp i Norge. I april viste tallene betydelig nedgang i nye kreftpasienter til behandling i norske sykehus.

Ferske tall for mai viser at situasjonen har forverret seg betydelig.

Mens det i april ble henvist 297 færre nye kreftpasienter til behandling sammenliknet med fjoråret, viser de foreløpige tallene for mai hele 602 færre nye pasienter inn i pakkeforløp sammenliknet med samme måned i fjor.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Vi håpet på en positiv endring ved at flere pasienter hadde blitt henvist til kreftbehandling i mai, sammenlignet med april. Nedgangen vi ser nå, er alvorlig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Ved begrunnet mistanke om kreft, vil legen henvise deg til pakkeforløp for kreft, som skal gi forutsigbarhet og trygghet for pasient og pårørende.

Pakkeforløp er nasjonale standardiserte pasientforløp, der målet er å bidra til rask utredning og behandlingsstart uten unødvendig ventetid, opplyser helsenorge.no.

Sjokknedgang

Tall fra de sju helseforetakene som gjennomfører flest pakkeforløp for kreft, viser en markant nedgang fra mars til april måned, skrev Dagbladet 17. mai.

Oslo universitetssykehus gjennomførte 316 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 208.

Akershus universitetssykehus gjennomførte 183 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 119.

Sykehuset Innlandet gjennomførte 162 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 76.

Vestre Viken gjennomførte 154 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 117.

Helse Stavanger gjennomførte 145 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 73.

St. Olavs hospital gjennomførte 149 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 89.

Helse Bergen gjennomførte 248 kreftpakkeforløp i mars 2020, i april 175.

Færre nye kreftpasienter hadde altså blitt henvist til sykehusbehandling mens Norge var coronastengt.

Nå er altså situasjonen enda verre.

- Flere dør

Kreftforeningen påpeker at tallene for mai ikke er kvalitetssikret, slik at etterregistrering kan føre til at det ser noe bedre ut.

BEKYMRET: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen
BEKYMRET: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

- Tallene er alvorlige fordi det betyr at færre krefttilfeller er blitt oppdaget under coronapandemien. Det betyr imidlertid ikke at det er mindre kreftsykdom, og da vil det komme et etterslep av mennesker som trenger kreftbehandling, sier Stenstadvold Ross.

Kreftforeningen er bekymret for at mange pasienter oppdager sin kreftsykdom seint og at de dermed kan få et tøffere behandlingsforløp og dårligere prognoser.

- I dag overlever tre av fire sin kreftsykdom, men denne situasjonen kan i verste fall føre til at flere dør, sier generalsekretæren.

Coronafrykt

Kreftforeningen mener årsaken til at færre har fått påvist kreftsykdom, er en kombinasjon av at man har stanset kontroller og undersøkelser for å håndtere coronapandemien på sykehusene, og fordi folk er redde for å gå til legen.

- Tilbakemeldingene vi har fått er at folk er engstelige for å bli smittet av corona ved å oppsøke lege, eller at de ikke ønsker å belaste helsevesenet i en vanskelig tid, sier Stenstadvold Ross og legger til:

- Nå er det god kapasitet både på fastlegekontorene og i helseforetakene, og smittevernreglene fungerer bra. Det er derfor ingen grunn til å vente dersom man har symptomer på kreft.

- Kreft er farligere enn coronasmitte. Det er viktigere enn noen gang at man tar symptomer på alvor og går til legen, sier generalsekretæren.

Helsedirektoratet presiserer at tallene det vises til er foreløpige. Det foregår fremdeles en god del etterregistrering.

BEHANDLING: Stein Erik Hagen har via stiftelsen Prostate Cancer Foundation spyttet inn fem millioner dollar i arbeidet med en lovende prostatakreftbehandling. Video: Peter MacCallum Cancer Centre, Melbourne, Australia. Vis mer

- Følger nøye med

- Med hensyn til antallet pasienter i pakkeforløpene totalt, så vi i slutten av april at det var 1447 pasienter som totalt sett hadde gjennomført et forløp i april. Når data nå ble oppdatert i begynnelsen av juni, viste april-tallene at det var 1735 som hadde gjennomført et forløp i april, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i Helsedirektoratet.

Hun påpeker at detaltså er en betydelig etterregistrering av diagnoser/data, og de månedlige oppdateringene i dashboardet for pakkeforløpene viser kun foreløpige tall.

Helsedirektoratet tror, på bakgrunn av dette, at tallene for mai vil øke ytterligere.

- Når det er sagt, er det mulig at vi vil se at det faktisk er en nedgang i antallet pasienter inne i forløpene. Dette kan ha flere årsaker, og vi vil følge nøye med på både antall pasienter og mulige årsaker, sier Janbu.

Når det gjelder henvisninger til spesialisthelsetjenesten har Helsedirektoratet også sett et fall i mars og april, men i midten av mai var henvisningsraten tilbake til normalt nivå.

- Det er viktig at du tar kontakt med fastlegen din dersom du har plager som trenger utredning og/eller oppfølging, sier avdelingsdirektøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer