Kreftlege ansatt hos tobakkselskap

Tidligere overlege ved kreftavdeling i Trondheim får kjeft for ny jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kreftlege og forsker Freddi Lewin har takket ja til en stilling som vitenskapelig rådgiver for selskapet Swedish Match, ifølge Tobaksfakta.org.

Hos den svenske tobakksprodusenten skal han jobbe med utvikling av snus og andre røykfrie tobakksprodukter.

- Det er velkjent at snus for mange mennesker fungerer som erstatning for sigaretter, men man vet veldig lite om snus som røykeavvenningsmiddel. Det er først og fremst det jeg vil få rede på, sier Lewin til nettstedet.

Refses av leger

Han anser snus som et tiltak for å få mindre røyking i samfunnet. Det synspunktet har han også ytret gjentatte ganger tidligere, da som uavhengig forsker, blant annet i angrep mot undersøkelser som hevder at snus øker faren for kreft i munnhulen.

Lewin var inntil nylig overlege ved kreftavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim.At en profilert kreftlege går over til det flere kan oppfatte som "fienden", faller ikke i god jord hos tobakksbekjempere.

- Det er vanskelig å tro at noen leger i år 2006 kan tenke seg å tjene tobakksindustrien, sier Göran Boëthius, leder av Leger mot tobakk i Sverige.

- Det er en litt spesiell situasjon, supplerer Tore Sanner, leder i norske Tobakksfritt, overfor Tidsskrift for Den norske lægeforening.

- Skal vi kontakte Bandidos?

Andre eks-kolleger av Lewin mener den oppsiktsvekkende overgangen har sine lyse sider.

- Det kan være nyttig at Lewin toner flagg. Nå representerer han ikke lenger akademia eller legekollektivet, men Swedish Match. Det han sier fra og med nå kan ikke gis annen verdi enn markedsføring for selskapet, konstaterer overlege og snusforsker Gunilla Bolander overfor Tobaksfakta.org.

Hun mener det er farlig å anbefale snus før det er gjort nok forskning på temaet.

Swedish Match fikk for tre måneder siden betydelig medieoppmerksomhet også da det ble kjent at informasjonssjefen i selskapet \'truet\' med å kontakte den kriminelle MC-klubben Bandidos om han ikke fikk forhåndstilgang til en rapport fra det svenske Folkehelseinstituttet. Den konkluderte med at snus er langt fra så ufarlig som produsentene vil ha det til.