Kreftpasienter døde i teststudie

Legemiddelforsøk måtte avbrytes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fransk legeforsøk på brystkreftpasienter ble avsluttet umiddelbart, etter at to av kvinnene i testpanelet døde og et stort antall av de andre fikk livstruende komplikasjoner.

I forsøket fikk kvinnene de kjemoterapeutiske preparatene doxorubicin og docetaxel. De to midlene brukes tradisjonelt hver for seg i behandling mot brystkreft, men forskerne ville se på effekten av å bruke de to sammen.

Utsatt for infeksjoner

De franske forskerne som sto bak teststudien, ønsket å sammenlikne over fem år overlevelsesraten hos kvinner som ble behandlet med begge midlene mot overlevelesraten hos dem som bare fikk ett av dem. Men i 2003, etter bare tre år, ble hele studien brått avsluttet.

Årsaken var at en stor andel av pasientene hadde utviklet lave hvite blodcelle-verdier og alvorlige indre skader. To av pasientene døde som følge av dette.

Disse symptomene oppsto hos hele 41 prosent av kvinnene som fikk den doble medisinen, sammenliknet med bare 7 prosent hos de andre pasientgruppene. Tilstanden er en potensiell sideeffekt ved kjemoterapi og kan være livstruende, fordi det betyr at medisinen har svekket kroppens evne til å bekjempe infeksjoner.

– Resultatet indikerte at kombinasjonen av de to var for giftig, sier Etienne Brain ved Rene Huguenin kreftsenter, som ledet studien.

Den fatale studien er beskrevet i onsdagens utgave av Journal of the American Medical Association.

Carolyn Runowicz, president i Det amerikanske kreftselskapet og kreftekspert ved universitet i Connecticut, mener imidlertid at man bør fortsette med kombinasjonsforsøkene fordi det fremdeles er en sjanse for at de vil bedre overlevelsesraten.

– Men samtidig må pasientene få medisiner som styrker de hvite blodcellene, sier hun.