FEIL INNKALLING:  Oslo universitetssykehus Ullevål er innenfor helseforetakene som innkaller kreftpasienter til feil dato. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
Ullevål sykehus i Oslo fredag. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
FEIL INNKALLING: Oslo universitetssykehus Ullevål er innenfor helseforetakene som innkaller kreftpasienter til feil dato. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Ullevål sykehus i Oslo fredag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Kreftpasienter får systematisk feil innkalling

- Umulig å følge lovverket, sier leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av helseforetakene på Østlandet og Sørlandet gir kreftpasienter systematisk feil frist for helsehjelp.

Under tilsynet til fylkesmannen ble det funnet ulovlig praksis ved fire av de åtte helseforetakene som ble gransket på Østlandet og Sørlandet.

Disse var Sørlandet sykehus, Oslo universitetssykehus, Vestfold sykehus og Vestre Viken.

- Det er umulig å følge lovverket, sier leder ved Oslo universitetssykehus.

Flere sykehus bryter systematisk loven når de mottar henvisninger med personer som har mistenkes å ha tarmkreft, ifølge et tilsyn gjennomført av Fylkesmannen, skriver Aftenposten.

Dårlige datasystemer
Pål-Dag Line, assisterende leder ved kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken på Oslo universitetssykehus (OUS), sier det nesten er umulig for dem å overholde de lovpålagte tidsfristene.

Han trekker fram dårlige datasystemer og dårlig samarbeid mellom sykehusene som noe av årsaken til problemet.

- Når vi ikke lykkes med å innhente fristen fra sykehuset som henviser pasienten til oss, må vi sette den basert på det vi mener er medisinsk forsvarlig. Det betyr at vi tar alle kreftinngrep så fort som mulig i stedet for å styre etter den lovpålagte fristen, sier Line til avisen.

- Ødelegger statistikken Hovedtillitsvalgt og overlege ved OUS, Christian Grimsgaard, mener sykehuset bevisst har unnlatt å rydde opp i saken fordi det vil avdekke mange fristbrudd og ødelegge sykehusets statistikk.

- Samtidig er det veldig vanskelig for sykehuset å leve opp til loven. Riktig dato står ikke på henvisningene vi får inn, slik at vi må hente dem inn manuelt, sier han.


(NTB).