VENTELISTESKANDALE: Helse Førde har full oppvask etter at det ble avdekket alvorlige avvik når det gjelder prioritering av henviste pasienter. Foto: Helse Førde
VENTELISTESKANDALE: Helse Førde har full oppvask etter at det ble avdekket alvorlige avvik når det gjelder prioritering av henviste pasienter. Foto: Helse FørdeVis mer

Kreftpasienter kan ha blitt feilvurdert i Helse Førde

Kan ha fått forsinket behandling etter venteliste-tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse Førde sendte i dag ut en pressemelding etter at de selv avdekket alvorlige feil ved prioriteringen av henviste pasienter til Nordfjord sykehus.

- Vi oppdaget at brorparten av de henviste pasientene ikke hadde blitt vurdert med prioritet. Derfor tok vi noen stikkprøver. De viser at mange vurderinger ikke er i tråd med gjeldende veiledninger, og omfanget er så stort at det kreves en ekstra innsats for å rydde opp i det. Vi må gå gjennom henvisningene på nytt og også gjøre nye vurderinger, sier avdelingssjef Trine Vingsnes og seksjonsleder Jon Sverre Arnestad i Helse Førde i pressemeldinga.

Overfor Dagbladet opplyser Vingsnes at pasientene som har stått lengst på ventelisten uten å bli prioritert er fra i vår.

- Vi går nå gjennom hele ventelista. Ventelista på en medisinsk poliklinikk består av et bredt spekter av indremedisinske problemstillinger, deriblant utredninger av symptomer der kreftsykdom kan være årsak, sier Vingsnes til Dagbladet.

- Dette tar vi på største alvor.  Vår jobb er å raskest mulig å ivareta pasientene ved nøye å gå gjennom hele ventelista. Vi arbeider parallelt med å skaffe plass i våre poliklinikker for rask utredning og behandling der det er grunn til det.

Hasteinnkallelsen av 200 pasienter kan skjule dype tragedier. Pasienter som er henvist til utredning av sin fastlege på grunn av alvorlige symptomer kan ha gått i månedsvis uten å ha blitt undersøkt.

- Hvordan kunne dette skje?

- Jeg har ikke noe svar på det nå, og vil unngå å spekulere. Vi har meldt fra til Helsetilsynet fordi vi vurderer dette som et alvorlig avvik, sier Vingsnes.

Helse Førde regner med at det kun vil ta noen få dager å undersøke samtlige 200 pasienter som står på ventelista.

 - Det er mulighet for alvorlige avvik i denne saken, men vi kjenner ikke i dag omfanget verken i forhold til antall pasienter eller hvor lang utsettelse av utredning eller behandling dette kan ha medført for enkeltpasienter.  Hele avdelingen og seksjonen på Nordfjord sjukehus legger stor vekt på å være helt åpne i prosessen fremover, og informere alle instanser om hva vi gjør.

- Alle pasienter som er henvist til poliklinikken ved Nordfjord, og der vi finner avvik i hvordan vurderingen har vært gjort, vil informeres - og dette gjelder også fastlegene og henvisende lege.