Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kreftplanen for lettvint

Overser helsemyndigheter og forskere hvilken betydning miljøgifter og hormonforstyrrende stoffer har for kreftutvikling? - Ja, mener lege og homøopat Stig Bruset, som retter kritikk mot den norske kreftplanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av den siste generasjonen har vi mennesker blitt utsatt for ti millioner nye kjemiske substanser. - Opplysninger om de er kreftframkallende eller ikke foreligger for bare 20 prosent av dem, sier Bruset.

- Anslagene for miljøgifters betydning for kreftforekomst er lave, og baserer seg til dels på gamle tall. Vi venter en sterk økning i antall krefttilfeller, men har ingen forklaring på den, sier TV-legen.

Dårlige metoder

Bruset mener at dagens metoder for å teste om stoffer er kreftframkallende langt fra er gode nok.

- I laboratoriene gis gnagere store doser med enkeltstoffer i korte tidsrom. Men mennesker utsettes daglig for hundretalls av kjemikalier gjennom hele livet, sier Stig Bruset.

Han er svært kritisk til flere av konklusjonene i den nye Kreftplanen som kom i år. Den fastslår at plantevernmidler neppe utgjør noen kreftrisiko, og fokuserer hovedsakelig på vårt personlige ansvar ved røykekutt og riktig kost.

Dette mener Bruset er for lettvinte konklusjoner fordi dagens data ikke gir tilstrekkelig grunnlag.

Ifølge Bruset regner man med at 75 prosent av alle kreftsykdommer skyldes miljøfaktorer.

I Kreftplanen presenteres amerikanske funn fra 1981 som viser at sju prosent av kreft hos menn og bare en prosent hos kvinner kan forklares ved yrkeseksponering av stoffer.

- Ikke bare er tallene gamle. De baserer seg dessuten bare på fem kjente kreftframkallende stoffer. Når vi vet at det i Norge er registrert 860 produkter med kreftframkallende stoffer, sier det seg selv at den amerikanske undersøkelsen er for snever, sier Bruset.

- Østrogen

Fra 1985 til 2010 er det beregnet at kreft hos menn vil øke med 30 prosent og med 38 prosent hos kvinner.

Økt forekomst av dårlig sædkvalitet, testikkel- og prostatakreft hos menn, brystkreft hos unge kvinner og medfødte misdannnelser i kjønnsorganene er et faktum. Stadig flere forskere i utlandet setter dette i forbindelse med syntetisk østrogen, som for eksempel sprøytemidler.

- Svaret fra moderne kreftforskning er at man innfører screening for tidligere å oppdage kreft. Men vi burde også finne årsaken til økningen, sier Bruset.

Hele Norges coronakart