Kreftrammet forsker fanget i isøde

En kvinnelig forsker med antatt brystkreft fikk søndag morgen akutt hjelp fra luften da amerikanske fly slapp medisiner og diagnoseutstyr over Amundsen-Scott-stasjonen ved Sydpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guidet av brennende tønner på bakken slapp flyets mannskap de livsviktige forsyningene like ved forskningsstasjonen.

Den amerikanske forskeren kan ikke bli evakuert før den antarktiske vinteren er over i oktober. Bemanningen ved forskningsstasjonen må nå forsøke å stille en diagnose og behandle henne selv, med hjelp fra kreftspesialister de kommuniserer med via internett og bildetelefon, skriver BBC på sine internettsider.

Kan ikke lande

Det var to sett med medisiner og utstyr, blant annet ultralyd-scannere, som ble sluppet over forskningsstasjonen klokka 7 norsk tid søndag morgen. Et amerikansk Starlifter-fly har bragt utstyret fra USA til New Zealand, og derfra videre til Sydpolen. Flyet kunne ikke lande fordi det både er for mørkt og for kaldt.

Etter at utstyret ble sluppet, hadde mannskapet på bakken bare sju minutter på seg til å finne pakkene og bringe dem i hus før de ble skadd av den ekstremt lave temperaturen. Det er minus 65 grader i området.

- Alle pakkene ble funnet innen få minutter. Jeg tror det var tidsnok til at kulda ikke rakk å skade utstyret, sier oberst Richard Saburro til nyhetsbyrået AP.

Utfordring

Aksjonen er en av de mest utfordrende amerikanske piloter har gjennomført i fredstid. Under den siste, 14 timer lange etappen fra New Zealand til Sydpolen hadde Starlifter-flyet følge av et annet fly, som etter fire timer måtte overføre mer brennstoff til fraktflyet.

Kvinnen er en del av et team på 41 medlemmer fra den amerikanske National Science Foundation's Amundsen-Scott South Pole Station, der astrofysikere studerer universet.

(NTB)