Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftregisterets direktør spente bein for forskningsprosjekt

Nå får Kreftregisterets direktør Giske Ursin skarp kritikk

FÅR KJEFT: Kreftregisterets direktør Giske Ursin får kritikk etter en telefonoppringning som førte til at bioteknologiselskapet Norchips forskningsprosjekt forsinkes med minst seks måneder. Foto: Ann-Elin Wang
FÅR KJEFT: Kreftregisterets direktør Giske Ursin får kritikk etter en telefonoppringning som førte til at bioteknologiselskapet Norchips forskningsprosjekt forsinkes med minst seks måneder. Foto: Ann-Elin Wang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange år har fagmiljøene kranglet om hvilke tester som er best for å påvise HPV-viruset, som er fryktet fordi det kan framkalle livmorhalskreft.

I vinter hadde bioteknologifirmaet NorChip nødvendige tillatelser til et forskningsprosjekt som skulle analysere hvordan testene virker, ut fra datamateriale fra Kreftregisteret.

Da spente Kreftregisterets direktør, Giske Ursin, bein for planene.

Avblåste samarbeid Da Giske Ursin fikk høre at velrenommerte, statlige National Cancer Institute (NCI) i USA skulle delta i prosjektet, ringte hun en av de amerikanske forskerne, Mark Schiffman.

«The picture was very bad», skrev Schiffman senere om Ursins uttalelser.

Straks etter telefonsamtalen avblåste han hele samarbeidet.

- Dette forsinker oss med minst seks måneder, sier Norchip-sjef Geir Morland til Dagbladet.

Beklager -Både vi og forskerne ved Oslo Universitetssykehus hadde en målsetning om å få dataene fra Kreftregisterets databaser internasjonalt evaluert i løpet av våren. Det ville én gang for alle satt en stopper for diskusjonen om hvilke HPV-tester som er egnet, sier Morland.

Han sier at han har bedt om dementi fra Giske Ursin — men ikke fått det.

«Vi beklager at dette samarbeidet ble brutt, fordi det rammer også oss», skriver forskere ved Oslo universitetssykehus i et brev til Kreftregisteret.

  Avviser sverting Blant påstandene Ursin skal ha kommet med, er at selskapet nylig har vært involvert i rettstvister, noe Norchip avviser. Schiffman skal også ha fått høre at samarbeid med Norchip ville trekke ham inn i en politisk slåsskamp.

- Formålet med telefonsamtalen med dr. Mark Schiffman var utelukkende å bringe klarhet i fakta. At forskeren har reagert kraftig etter denne samtalen får stå for forskerens regning, men kan ikke skyldes at jeg har svertet firmaet, skriver Ursin i en epost til Dagbladet.

Kamp om forskrift For tida pågår en drakamp om en foreslått forskriftsendring som i praksis vil utelukke Norchips test.

Nylig utsatte Helse- og omsorgsdepartementet avgjørelsen, i påvente av en evaluering fra Kreftregisteret.

Geir Morland tror Ursin «muligens» kan ha ringt NCI for å forsinke Norchips forskningsprosjekt til etter at kampen er avgjort.
«Siden januar har Kreftregisteret vært utsatt for et tiltagende press fra den norske produsenten av én av testene, Norchip», skriver Giske Ursin, som oppfatter dette presset som «uheldig».