Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftrisiko

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk undersøkelse viser at østrogenbehandling øker risikoen for brystkreft. Forsker Kjersti Bakken ved institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø har tatt doktorgrad på østrogenbehandling av kvinner. Hun har også deltatt i teamet som analyserte svarene fra over 31 000 kvinner fra Kvinner og Kreft-studien. Konklusjonen er klar: Kvinner i overgangsalderen må veie fysiske og psykiske plager opp mot en doblet risiko for brystkreft. «Mirakelkuren» har igjen fått et skudd for baugen.

For snart to år siden satte rapporten som viste at østrogen øker risikoen for blodpropp, hjerteinfarkt, hjerneslag og brystkreft, en kraftig støkk i kvinner verden over. Skrekkpropaganda, sa gynekologer som sverget til hormoner. Nå er de fleste enige om strengere kontroll og tidsbegrenset bruk av hormonpreparatene. Overgangsalderen er en kjempeindustri i den rike Vesten. Derfor trenger vi forskere som Kjersti Bakken og andre forskere som tar voksne kvinner på alvor.