Kreftsjokk ved kystfort

TROMSØ (Dagbladet): De siste 15 åra har sju av åtte sivilt ansatte ved Rødbergodden fort fått kreft. Hedly Ludviksen er den siste i rekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I fjor høst slo legene fast at jeg har kreft i halsen. Alle disse krefttilfellene er skremmende, sier 55-åringen, som mener Forsvaret for lengst burde undersøkt saken.

- Men ingen har brydd seg. Ikke før nå, når de etterlatte reagerer og vil ha undersøkelser. Jeg håper Forsvaret ikke har noe skjule, sier Ludviksen.

Debatten rundt utarmet uran og krefttilfeller blant soldater har fått de pårørende til å slå alarm. De synes det mildest talt er oppsiktsvekkende at nesten samtlige ansatte på en liten arbeidsplass har fått kreftdiagnosen.

Var sjåfør

Seks av de kreftrammede er i dag døde. Alle fikk ikke samme type kreft. Ludviksen har kreft i halsen, en kollega døde av samme krefttype.

Ifølge Troms Folkeblad har to andre blitt rammet av kreft i magen, mens en fikk kreft i hodet.

I hele 23 år jobbet Ludviksen ved fortet utenfor Finnsnes i Troms. Forsvaret la ned fortet i 1997.

- Jeg var sjåfør, jobben besto ofte i å frakte ammunisjon. Forsvaret har i dag sagt at det ikke var uran i denne ammunisjonen. Men dersom det ikke er tilfeldig at så mange av oss ansatte har fått kreft, så må Forsvaret snarest finne årsaken, sier Ludviksen, som nå er sjukemeldt fra jobben ved Olavsvern orlogsstasjon.

Radar

I dag finnes det ingen oversikt over hvorvidt tidligere befal ved Rødbergodden fort også er blitt rammet av kreft. Men de fleste befal tjenestegjorde bare 2- 3 år før de ble beordret til andre oppgaver, i motsetning til de sivilt ansatte.

Rødbergodden fort

  • Under 2. verdenskrig ble det bygd omkring 400 kystfort av tyske soldater. Etter krigen ble mange overtatt av det norske Forsvaret.
  • Rødbergodden ble regnet som et tradisjonelt kystartillerifort. Det ligger i Malangen i Troms.
  • Rødbergodden fort ble vedtatt nedlagt av Stortinget i 1997. Fortet var da nylig ferdig modernisert.
  • Nedleggelsen ble satt i sammenheng med at de tidligere tyske fortene ble faset ut av krigsstrukturen, og at det var utdannet nok personell.

- Jeg vet ikke hva som har gjort folk sjuke. Jeg vil ikke påstå noe som helst. Men jeg er meget urolig, sier Ludviksen.

Ludviksen støtter kravet fra de pårørende etter dem som allerede er gått bort: Forsvaret må granske om deres nærmeste ble utsatt for fare på arbeidsplassen, i form av stråling eller kjemikalier.

Kystfortet besto blant annet av en avansert radarinstallasjon. Dessuten ble store mengder ammunisjon og våpen lagret i fjellet.

Unormalt

Sjøforsvaret forplikter seg nå til se nærmere på saken, ifølge Sanitetsinspektør Jan Sommerfeldt Pettersen.

- Statistisk sett er ikke dette normalt. Og jeg skjønner at folk reagerer. Men i og med at det her er snakk om ulike krefttyper kan jeg så langt ikke se noen sammenheng, sier Pettersen til Troms Folkeblad.

Steinar Tretlie i Kreftegisteret aviser ikke at det kan finnes en sammenheng mellom krefttilfellene.

- At sju av de åtte ansatte på en og samme arbeidsplass får kreft er veldig mye, mener Tretlie.

RAMMET: I fjor ble Hedly Ludviksen (55) sjuk. Han fikk kreft i halsen.